Bij PSV zijn er, zoals altijd, allerlei zaken gaande. Het heuglijke nieuws is dat de Brabantse club zijn eerste competitieve wedstrijd van het prille seizoen won. In het kader van de (voorronde van) de Europa League werd met 1-0 gewonnen van St. Polten.

Depay en Wijnaldum

Ander fijn nieuws is de terugkeer van Memphis Depay en Georgino Wijnaldum. Beide spelers mochten een tijdje op vakantie nadat ze met Oranje derde werden op het WK 2014. Inmiddels is die bronzen medaille van de nek gehaald en veilig opgeborgen (of gewoon via een punaise op de toiletmuur geprikt) en heeft het duo zich weer op het trainingsveld gemeld.

Open dag PSV

Een derde bemoedigend feit is dat de open dag van PSV, op zaterdag 2 augustus, goed is bezocht. Circa 10.000 supporters namen de moeite om te juichen voor Depay, nieuwe aanwinst Luuk de Jong en trainer Philip Cocu. Minder populair is Zakaria Bakkali, vorig jaar rond deze tijd nog het Grote Wonderkind van PSV. De Belg, pas achttien jaar, lijkt financiele belangen meer prioriteit te geven van sportieve belangen of laat zich door zijn zaakwaarnemer gouden bergen beloven. Hoe dan ook, hij wil zijn contract bij PSV niet verlengen en is teruggezet naar het beloftenelftal. Momenteel onderhandelt PSV met Atletico Madrid over een transfer, maar Bakkali zal toch zelf ook beseffen dat hij bij de verliezend finalist van de Champions League kan rekenen op zo ongeveer nul minuten speeltijd.

Zakaria Bakkali naar Atletico Madrid?

Het vertrek van Bakkali kan PSV-supporters momenteel niet heel veel schelen, want zoveel heeft hij dit kalenderjaar niet voor de club betekend. Wel een aderlating zou het vertrek van Depay zijn. OP het WK in Brazilië toonde Depay weer eens aan dat hij een van de grootste talenten op de internationale velden is. Zijn dreiging, lef, aanvallende impulsen en fraaie techniek zorgen, gekoppeld aan zijn leeftijd van slechts 20 jaar, veel belangstelling van topclubs. “Ik heb het naar mijn zin bij PSV, maar als mooie clubs uit grote competities zich melden, ga ik daar natuurlijk over nadenken”, zegt hij.

Memphis Depay

Het contract van Depay loopt tot medio 2017. Zeker nadat hij werd genomineerd tot beste jonge speler van het WK door de FIFA, zal PSV de hoofdprijs voor Depay vragen. “Ik begrijp heel goed dat de fans willen dat ik ook komend seizoen in Eindhoven speel. Ik zie zoveel kinderen met mijn naam op hun shirt. Dat maakt mij trots, maar uiteindelijk ben ik degene die bepaalt hoe mijn carrière eruit gaat zien en niemand anders”, zegt hij fel, alhoewel hij dus nog wel contractuele verplichtingen heeft.

Vorig seizoen was Depay een van de smaakmakers van de Eredivisie. Veel leverde het PSV echter niet op. Hij hoopt zijn internationale ervaring aan te kunnen spreken om zijn ploeggenoten aan te jagen. “Je hoeft niet altijd te praten om dingen over te brengen. Het gaat ook om je houding. De arbeid die je levert en de winnaarsmentaliteit die je toont”, zegt hij. “Alles moet wijken voor het kampioenschap. Nogmaals, daarin zie ik een belangrijke rol voor mijzelf, maar ook voor Wijnaldum en Jetro Willems.”

Steven Defour

Tot slot hoopt de club uit Eindhoven zich te versterken met Steven Defour, momenteel onder contract bij FC Porto. De Belg gaat akkoord met een transfer en Porto ligt ook niet dwars. Dus wat is dan het probleem? De investeerders die de transferrechten van Defour bezitten willen dat PSV meer geld op tafel legt. Doyen en Robi, die samen 45% van de rechten bezitten, vinden Defour 8 miljoen euro waard.

“Als het dit weekeinde niet blijkt te lukken, gaan we naar de volgende optie”, zei de technisch directeur van PSV afgelopen donderdag. Porto heeft de andere 55% van de rechten in handen, maar PSV moet met alle drie partijen een deal maken om Defour over te maken.

Lees ook de preview: Johan Cruijff Schaal, Ajax – PEC Zwolle