Ajax – Feyenoord. Extra tifosi, een tikkeltje meer fanatisme en twee grote rivalen tegenover elkaar. Vandaag is het eindelijk weer zover: Ajax – Feyenoord. Ook wel bekend als dé Nederlandse Klassieker. Dat was vroeger al zo. Amsterdam en Rotterdam, rivaliserende steden als het gaat om voetbal.

En op papier lijkt het meer dan een interessant duel te gaan worden in de Amsterdam Arena. Ajax, dat op het moment vier punten achter staat op koploper PSV, won de laatste drie wedstrijden. Maar het voetbal houdt nog niet over. Bij Feyenoord gaat het misschien nog wel beter, alleen is dat niet terug te zien in de stand. De ploeg van Fred Rutten staat op plek drie in de Eredivisie, met acht punten achter Ajax.

Verdediging Feyenoord staat als een huis

Het voetbal dat de Rotterdammers tentoonspreiden is ondanks de stand wel beter dan dat van de Amsterdammers. Het middenveld staat als een blok wordt gezien als de sterkste van Nederland. Immers, Clasie, Toornstra en El Ahmadi voelen elkaar blindelings aan. De redelijk jonge verdedigers van Feyenoord staan ook als een huis.

Voor keeper Kenneth Vermeer is het zijn tweede Klassieker. De doelman ging van Ajax naar Feyenoord en haalde de woede van de Amsterdammers op zijn hals. Hij doet het wel buitengewoon goed en is niet meer te missen voor Feyenoord. De laatste Klassieker verloren de Rotterdammers thuis met 0-1. Ricardo van Rhijn verschalkte zijn ex-ploeggenoot met een streep van een vrije trap.

Ajax favoriet in duel met Feyenoord

Ajax is volgens de bookmakers de favoriet in eigen huis, zoals zo vaak. Toch is de kans dat Feyenoord eindelijk weer eens kan winnen van hun rivaal groter dan de afgelopen seizoenen. De laatste vijf ontmoetingen gingen allemaal naar de ploeg van Frank de Boer. Uiteindelijk werd Ajax dan ook tot kampioen van Nederland gekroond.

En leuk om te weten is dat ze kampioen werden nadat ze in de winterstop nog achter de koploper stonden. Net zoals nu. Vier punten is het verschil en het blijkt dus mogelijk te zijn alsnog als eerste te eindigen. Het grootste verschil was een gat van vijf punten op PSV. Ook dat seizoen trokken ze aan het langste eind. Frank de Boer is dus meer dan succesvol, maar het is nog niet zeker of hij aanblijft als hoofdcoach. Verschillende clubs uit grote competities zouden De Boer in willen lijven.

Vermoedelijke opstelling Ajax – Feyenoord

Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Van der Hoorn, Moisander, Boilesen; Bazoer/Zimling, Serero, Andersen; Schone/El-Ghazi, Milik en Kishna.

Feyenoord: Vermeer; Boulahrouz, Van Beek, Kongolo, Nelom; El Ahmadi, Immers, Clasie; Toornstra, Kazim-Richards, Boëtius

Ajax – Feyenoord wordt vanmiddag afgetrapt om 12.30 uur. Joel Veltman van de Amsterdammers raakte geblesseerd tijdens het trainingskamp in Qatar. De verwachting is dat Mike van der Hoorn zijn vervanger zal worden.