KNVB Beker. Ajax, Feyenoord én PSV zijn niet langer actief in de KNVB Beker en dus ruiken andere ploegen hun kansen. Eén van die ploegen is PEC Zwolle, dat vorig seizoen op spectaculaire wijze beslag legde op de tweede prijs van Nederland.

De ploeg van trainer Ron Jans herinnert zich de eindstrijd in De Kuip nog maar al te goed, want de 5-1 nederlaag op landskampioen Ajax ging destijds de hele wereld over. Vanavond gaat PEC op bezoek bij SC Cambuur Leeuwarden, met wie het nog een appeltje te schillen heeft. In de competitie gingen de blauwwitten namelijk eerder dit seizoen met 2-1 onderuit. Op 20 december van het vorige jaar kwam PEC destijds nog wel op voorsprong via Thomas Lam, maar treffers van Sander van de Streek en een late strafschop van Erik Bakker hielpen Cambuur alsnog aan een zege.

PEC Zwolle wil revanche

In die wedstrijd mocht PEC zich echter bestolen voelen, want een geldig doelpunt van Thomas Necid werd om onverklaarbare redenen afgekeurd door scheidsrechter Martin van den Kerkhof. De Tsjech zou zich op de doellijn schuldig hebben gemaakt aan gevaarlijk spel, maar in de herhaling was dat niet goed te zien. Vanavond krijgen beide ploegen te maken met Serdar Gözübüyük. Wie van de twee clubs vanavond ook uitgeschakeld wordt, uiteindelijk kan er terug worden geblikt op een succesvol seizoen. Zowel Cambuur (zevende plaats) als PEC (vierde plaats) maakt namelijk indruk in de Eredivisie. Het bekerduel begint vanavond om 18:30 uur.

KNVB Beker: FC Twente – AZ

Om 20:45 uur staat er vervolgens nog een mooi bekeraffiche op het programma. Het moeizaam presterende FC Twente wacht een uiterst belangrijk duel met AZ. Uiterst belangrijk, omdat de ploeg van trainer Alfred Schreuder met de huidige zesde plaats in de competitie teleurstellend presteert en via de KNVB Beker de snelste route naar een prijs kan bewandelen. Het publiek in Enschede wordt al tijden niet meer verwend en zien Schreuder vrijwel altijd voor een behoudende tactiek kiezen. Het voetbal is daardoor vaak niet om aan te gluren en de druk op de ploeg neemt met de week toe. Tegenstander AZ doet het een stuk beter.

Berghuis terug bij AZ

De ploeg van coach John van den Brom staat niet alleen knap vijfde, maar speelt ook attractief en dominant. Een meevaller voor de Alkmaarders is vanavond de terugkeer van Steven Berghuis, die lange tijd aan de kant stond en afgelopen dagen nog kampte met griep. De aanvaller kan vanavond in de basis starten tegen zijn voormalige werkgever Twente.