FC Utrecht moet een opvolger vinden voor trainer Jan Wouters. Na het huidige seizoen stapt Wouters op bij de club. Hij ging van start als hoofdtrainer in oktober 2011. Destijds werd hij naar voren geschoven in verband met het vertrek van Erwin Koeman.

FC Utrecht vorig seizoen vijfde

Vorig jaar piekten Utrecht en Wouters met de vijfde plaats in de Eredivisie. Momenteel staat de club uit de Domstad elfde. Dit seizoen kon niet worden voortgebouwd aan dat succes. Het seizoen begon in mineur door de uitschakeling in de voorronde van de Europa League tegen het Luxemburgse FC Differdange. Het zette de toon voor een moeizaam seizoen, dat verder werd gecompliceerd door langdurige blessures bij Jacob Mulenga, Edouard Duplan, Cedric van der Gun en Willem Janssen.

Jan Wouters wilde best weer assistent zijn

Woensdag gaf Wouters aan dat een rol als assistent bespreekbaar was voor hem. Voordat hij hoofdtrainer werd fungeerde hij in die rol bij Tom du Chatinier. De huidige assistent Robbie Alflen en Wouters zouden dan van pet verwisselen, waarna Wouters weer in de luwte kan werken. Sinds de voormalige verdediger in 1998 bij Ajax zijn eerste baan als hoofdtrainer kreeg, is duidelijk dat hij niet floreert in de spotlights. Fans van FC Utrecht beklagen zich over de kleurloze uitstraling van Wouters en de te behoudende manier van voetballen.

Directeur geeft nieuwe trainer de ruimte

Wilco van Schaik, directeur van Utrecht, sluit het uit dat Wouters direct zijn oude functie weer oppikt. “Dit is niet het moment voor Jan om terug te keren in de functie van assistent-trainer. Wij vinden dat daar enige tijd tussen moet zitten”, zegt hij. “Bovendien moet de nieuwe trainer de kans krijgen zijn eigen staf te formeren.”
Van Schaik prijst Wouters om zijn inzet en prestaties. “Wij kijken als club terug op vijf enerverende seizoenen met Jan Wouters. Vorig seizoen wist hij als hoofdcoach van FC Utrecht een recordaantal punten te pakken. Hij heeft altijd met 100% inzet en betrokkenheid voor ons gewerkt.”

Wouters is op twee na langstzittende trainer in Eredivisie

Wouters is de op twee na langst zittende coach in de Eredivisie. Frank de Boer is sinds december 2010 werkzaam bij Ajax, Ronald Koeman staat tweede met een startdatum van juli 2011. Na dit seizoen staat Nebojsa Gudelj tweede op dit lijstje. Hij trad in de herfst van 2012 aan bij NAC.