Zondag om 14:30 speelt koploper Feyenoord in zijn Kuip tegen stadgenoot Sparta. Feyenoord heeft uit veertien duels 33 punten gehaald en Sparta net iets meer dan de helft; 17. In de laatste zes speelronden spaarde Feyenoord de punten wat minder hard op: negen, toch nog drie meer dan Sparta.

Feyenoord – Sparta

Het is lastig om de ware kracht van Feyenoord in te schatten. Er was die fenomenale startperiode, waarin uit negen duels de maximale 27 punten werden gehaald. En die verrassende overwinning (1-0) in de Europa League op Manchester United. Maar nu Ajax inmiddels evenveel punten heeft en Feyenoord vorige week een draai om de oren kreeg van datzelfde Man United (4-0), lijkt de iets te smalle selectie de club parten te gaan spelen.

Thuis is Feyenoord nog ongeslagen en werden er uit zeven optredens 17 punten gehaald in de Eredivisie. Sparta pikt slechts vijf van zijn zeventien punten buitenshuis op. Een paar jaar waren clashes tussen de Rotterdamse buren niet te zien, want de clubs speelden in verschillende divisies. Al met al wist Sparta bij twee van zijn zes vorige duels met de grote broer wel te winnen, maar Feyenoord domineert die reeks met vier zeges. En thuis is de komst van Sparta al lange tijd goed voor drie punten, want Feyenoord won dat affiche al zesmaal op rij (totale doelsaldo 15-2).

Opvallend genoeg vielen er bij de zes vorige edities van Feyenoord tegen Sparta nul rode kaarten, maar de zes laatste keren Sparta versus Feyenoord leidden tot vijf rode prenten.

Prikkels nodig om negatieve reeks te doorbreken

Spartaan Denzel Dumfries lijkt in te zien dat zijn ploeggenoten en aanhang wat prikkels nodig hebben, om die negatieve reeks in de Kuip te doorbreken. “Ik hoop dat de sfeer een beetje vijandig is”, zegt hij over Het Legioen. “Het is alleen maar mooi als ze je uit gaan schelden toch? Dan krijg je meer boost om daar te winnen.”

Wedden op Feyenoord – Sparta