Hoe is de stemming bij Feyenoord? De Rotterdammers hebben zondag de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2014 – 2015, uit tegen ADO Den Haag, met 0-1 gewonnen. Tevredenheid en lachende gezichten waren er echter amper in het kamp van Feyenoord. Daarvoor is meer nodig dan een benauwde overwinning.

Goal Mitchel te Vrede

Pas in de slotminuten van het duel maakte Mitchel te Vrede de enige treffer. Eerder in de match hadden ADO-spelers Gianni Zuiverloon en Dion Malone de lat geraakt. Ook werd de nummer twee van vorig seizoen geholpen door de scheids Danny Makkelie, die verzuimde rood te geven aan Elvis Manu en wel Mitchell Schet van ADO van het veld stuurde.

“Als je met elf tegen tien speelt, moet het tempo omhoog”, mopperde trainer Fred Rutten. “Op kunstgras is dat wel moeilijk. Dat was wel een voordeel voor ADO. Mijn team heeft gevochten voor de overwinning, maar het was geen mooie wedstrijd. De schoonheid ontbrak. Maar, dat komt nog wel.”

Geen feestje

Aanvaller Bilal Basaçikoglu, overgenomen van Heerenveen, erkent dat er na afloop in de kleedkamer “geen feestje” werd gevierd. De speler van Jong Oranje stond bij zijn eredivisiedebuut voor Feyenoord meteen in de basis. “Aanvallend heb ik niet kunnen brengen wat ik normaal wel kan. Al ben ik ook niet heel vaak in de één-tegen-één-situatie gekomen.”, legt hij uit. “De ruimtes waren best wel klein om een actie te maken. De wedstrijd vroeg er niet om om telkens mijn directe tegenstander op te zoeken. ADO liep alle gaten dicht en dat deden ze goed.”

John Guidetti

Wellicht trekt Feyenoord voordat de deadline voor transfers verstrijkt nog een nieuwe aanvaller aan. De naam die door De Kuip gonst is die van John Guidetti. Dat is al twee jaar zo, sinds zijn periode als huurling van Manchester City afliep. De directie van Feyenoord heeft zaterdag met de zaakwaarnemers van de Zweed gesproken en Man City is bereid de aanvaller van de hand te doen voor circa 5 miljoen euro. “Super Guidetti” heeft louter warme en opbeurende herinneringen aan de Rotterdamse club en heeft, mits een passend salaris wordt aangeboden, interesse in een overvang. Mocht het met Guidetti niet lukken dan staan Duvan Zapata van Napoli en Bas Dost van Wolfsburg hoog op het lijstje van technisch directeur Martin van Geel.

Europa League: Zorja Loehansk

Tot slot weet Feyenoord sinds vrijdag dat het in de laatste voorronde van de Europa League is gekoppeld aan FC Zorja Loehansk. Wie? Doet er niet toe. Wat wel telt is waar. Loehansk bevindt zich in het oosten van Oekraïne en daar wordt momenteel gevochten tussen seperatisten en het leger van Oekraïne. Niemand aan de kant van Feyenoord is bereid om af te reizen naar dat gebied.

Kiev

Een oplossing is dat de uitwedstrijd plaatsvindt in de stad Kiev, die nog wel onder controle is van de overheid van Oekraïne. Zorja werkte zijn vorige Europese thuiswedstrijd ook af in de hoofdstad. De Europese bond UEFA zal echter beslissen naar welke plaats wordt uitgeweken en inmiddels weet iedereen wel dat zulke organisaties niet per se het beste voor hebben met spelers & publiek.