Trainer Erwin Koeman wenst zijn contract bij RKC uit Waalwijk niet te verlengen. Hij zal zodra de competitie is afgelopen bij de Brabantse club opstappen. RKC staat momenteel zestiende in de eredivisie.

Koeman en de directie van RKC hebben woensdag met elkaar gesproken over de toekomstplannen van beide partijen. Janus van Gelder, manager technische zaken van RKC, concludeert dat “de ambities van Erwin en de mogelijkheden van RKC Waalwijk niet meer voldoende met elkaar stroken”.

Volgens Van Gelder hebben de trainer en zijn familieleden het prima naar hun zin in Waalwijk, maar RKC kan de komende jaren niet de progressie boeken die Koeman voor ogen heeft. “Dan moet je elkaar, als volwassen kerels, een hand geven en zeggen: Dan houdt het na dit seizoen op”, vindt Van Gelder.

Ook tien jaar geleden, in het seizoen 2004 – 2005, stond Koeman aan het roer van RKC. Vorig seizoen begon hij aan zijn tweede periode bij de club. Vorig jaar loodsde hij RKC naar de veertiende plek in de eredivisie. Dit keer moet hij strijden tegen degradatie. Met nog negen speelronden te gaan, heeft RKC slechts vier punten meer dan de hekkesluiter Roda JC. “Als het lukt om ons, met ons bescheiden budget, opnieuw te handhaven, dan hebben we een wereldprestatie neergezet”, meent Koeman.

In 1998 stopte Erwin Koeman als profvoetballer en in 2004 dook hij weer in de voetbalwereld op als trainer. Sindsdien heeft hij het nooit lang volgehouden bij een werkgever. Telkens bleef hij niet langer dan twee seizoenen op zijn plaats. Twee jaar geleden nog stapte hij op bij FC Utrecht, naar zijn zeggen omdat de faciliteiten op het trainingscomplex hem niet aanstonden. Zijn wensen konden niet op korte termijn door Utrecht worden uitgevoerd.

Eenzelfde situatie is nu dus ontstaan in Waalwijk. “Ik wil weg zijn voordat het moment komt dat ik me ga ergeren. Dit kan namelijk niet goed blijven gaan”, verklaart hij. Hij luidt gelijk de alarmklok voor zijn opvolger. “Het lijkt vanzelfsprekend, Eredivisievoetbal in Waalwijk. Ik zeg je: dat is het niet.” RKC ” heeft een begroting van 4,9 miljoen euro. In de eredivisie moet alleen Cambuur het met een lager bedrag stellen.