Nog maar twee wedstrijden en dan weten we wie de landskampioen van Nederland is in het seizoen 2015/2016. Zelden was het competitie-einde zo spannend als dit jaar en het lijkt er zelfs op dat het kampioenschap beslist gaat worden op doelsaldo.

PSV vs Ajax

PSV en Ajax zijn de twee clubs die nog in de race zijn, en de Amsterdammers hebben daarbij het voordeel van een beter doelsaldo. Ajax heeft een positief saldo van +56 en de Eindhovenaren moeten daar nog zes doelpunten op goedmaken met +50. Het is dus vrij simpel voor de ploeg van Philip Cocu: óf een hoop doelpunt maken in de laatste twee wedstrijden óf hopen dat Ajax punten laat liggen.

Dat laatste is niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk. Na de ontmoeting tussen de twee Nederlandse grootmachten (gewonnen door Ajax) leek het er op dat Ajax nog een dusdanig lastig programma had dat PSV alsnog een grote kans maakte. FC Utrecht in de ArenA werd als grootste lastpost gezien en dat bleek ook; Ajax had een discutabele penalty in de laatste minuten nodig om het o zo belangrijke punt te pakken en kwam terug van een 0-2 achterstand. Frank de Boer en de zijnen nemen het dit weekend op tegen FC Twente en de laatste wedstrijd tegen De Superboeren.

PSV is sinds het terechte verlies in eigen huis tegen Ajax soeverein op de Nederlandse velden, maar het lijkt toch net niet genoeg te zijn. SC Cambuur is dit weekend de tegenstander en de Brabantse supporters hopen op een monsterscore, terwijl FC Twente onder aanvoering van Hakim Ziyech Ajax een lastige middag bezorgen. De laatste week staat in het teken van de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle, een lastige wedstrijd. Maar met een vrijwel fitte selectie én nog wat om op te jagen, kan ook dat een spannende wedstrijd worden.

Ontknoping Eredivisie op laatste speeldag

De apotheose doet natuurlijk meteen terugdenken naar het seizoen 2006/2007, toen PSV aan het langste eind trok op de laatste speeldag. AZ verloor, en PSV liep net genoeg doelpunten in op Ajax, waardoor de Eindhovenaren zich voor de derde keer op rij kampioen van Nederland mochten noemen. Laten we hopen dat er nog zo’n spannend slot aan zit te komen als toen.

Programma Eredivisie

Zondag 1 mei (alle wedstrijden om 14.30 uur)

SC Heerenveen – FC Groningen
AZ – De Graafschap
Willem II – Feyenoord
Ajax – FC Twente
PSV – Cambuur Leeuwarden
Excelsior – PEC Zwolle
Heracles Almelo – ADO Den Haag
Vitesse – FC Utrecht
NEC – Roda JC