Woensdag om 20:45 uur spelen AZ en Heerenveen om een startbewijs voor de Europa League. AZ eindigde als achtste in de reguliere competitie, Heerenveen werd vijfde.

De Friese gasten lijken met een betere vorm aan het tweeluik te beginnen. De ploeg van Marco van Basten, die na de zomerstop een overstap maakt naar AZ, vergaard in zijn laatste zes wedstrijden 14 punten. AZ won in dezelfde periode 7 punten.

Veel treffers in onderlinge duels

In de vorige zes onderlinge duels bleven de teams in balans: elk tweemaal winst en tweemaal verlies. Op de 0-0 in augustus 2012 na, waren het duels met veel goals. In vijf wedstrijden vielen er 26 treffers te bewonderen. Van de afgelopen zes uitwedstrijden tegen AZ won Heerenveen er slechts één. Dat was wel de meest recente, in december 2013 (1-5).

Marco van Basten dient Heerneveen

Van Basten vindt het maar slap geouwehoer dat hij een belangenconflict heeft. Nu moet hij Heerenveen dienen, maar voor zijn aanstaande job bij AZ is het beter als de Alkmaarders Europa in mogen. “’We hebben een mooi jaar achter de rug, maar moeten het seizoen eindigen op een manier die het verdient en dat is door de play-offs te winnen”, zegt Van Basten resoluut.

Blessures

Het drietal Hakim Ziyech (nek), Daley Sinkgraven (hamstring) en Pele van Anholt (kuit) kan wellicht niet spelen. Dick Advocaat, trainer van AZ, mist Roy Beerens, Aron Johannsson, Simon Poulsen, Denni Avdic, Fernando Lewis en Yves de Winter. De afzwaaiende trainer wijt dat aan de timing van dit duel. “Het is de 55e officiële wedstrijd die we spelen. Daar komen dan nog oefenwedstrijden bij en voor sommige jongens interlands. Dan krijg je dit.”

Aron Jóhannsson van AZ heeft in zijn drie vorige wedstrijden tegen Heerenveen vier goals gemaakt. Keeper Kristoffer Nordfelt van de Friezen heeft 379 minuten achtereen geen tegengoal meer opgelopen.