Ajax moet kampioen zien te worden zonder aanvoerder Siem de Jong. De veelzijdige voetballer liep tijdens de wedstrijd van Ajax tegen NAC Breda (0-0) een scheurtje in zijn rechter hamstring op. Het herstel vergt weken.

Het is mogelijk dat De Jong voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Over twee weken zal na nieuw onderzoek duidelijk worden of De Jong voorspoedig geneest. In november en in de winterstop liep de captain ook al hamstringblessures op.

Siem de Jong zit er doorheen

Trainer Frank de Boer beschrijft de gemoedstoestand van De Jong. “Siem zit er even helemaal doorheen, dat is logisch. Hij wilde belangrijk zijn voor Ajax. Maar er spelen meer zaken. De Jong dacht aan een transfer en het WK met het Nederlands elftal. Die zaken spoken nu allemaal door zijn hoofd”, aldus De Boer.

Met nog zes wedstrijden in de eredivisie te gaan, staat Ajax zeven punten voor op FC Twente en Vitesse. In de afgelopen seizoenen was Ajax na de winterstop een niet te stoppen machine, maar dit jaar beweegt de Amsterdamse club zich struikelend richting de titel. Tegen Cambuur en NAC werd gelijk gespeeld.

Ajax heeft het in eigen hand

“Het was niet best tegen NAC, maar er is geen reden voor paniek. Ik zie dit nog altijd als een incident. Het gat met de nummer twee is een puntje meer geworden”, zegt verdediger Joël Veltman. “’Het moet goed komen met het kampioenschap. We staan er nog altijd heel aardig voor. En we hebben alles nog in eigen hand.”