Ajax – Fenerbahce. Na de knappe thuiszege van PSV in de Champions League tegen Wolfsburg afgelopen dinsdag is het vanavond de beurt aan Ajax. In de iets minder sterke Europa League wacht het Turkse Fenerbahçe. De Amsterdam Arena is het toneel van de vierde wedstrijd in de poule, en de Amsterdammers mogen niet verliezen wil het nog kans maken op overwintering in Europa.

Ajax – Fenerbahce

Vorige week speelde Ajax nog uit in Istanboel, waar het in de allerlaatste minuut het 0-0 gelijkspel weggaf. Invaller Fernandao kopte de 1-0 binnen en zorgde er zodoende voor dat de drie punten in de Turkse hoofdstad bleven. Ajax moet nu dus gewoon resultaat boeken, want in poule A staat het momenteel op plek drie met maar twee puntjes. Fenerbahce staat tweede met vier punten. Bij winst kan Ajax die plek dus over gaan nemen.

Maar ondanks die derde plek is het vertrouwen bij Ajax wel weer wat toegenomen. Afgelopen weekeinde maakte het gehakt van Roda JC (6-0) en zag het spel er eindelijk ook weer eens goed uit. Daar is dit seizoen namelijk kritiek op. Uit bij Fenerbahce speelde Ajax ook al niet heel slecht, maar bleef het resultaat dus uit.

Robin van Persie niet in de basis Fenerbahce

Robin van Persie Ajax - FenerbahceNog onduidelijk is hoe de ploeg van trainer van Frank de Boer zal starten vanavond. Tegen Roda JC speelde hij met drie verdedigers, maar of hij dat op Europees niveau ook aandurft is nog maar de vroeg. De Turken beschikken namelijk over genoeg snelheid binnen de ploeg. Het lijkt er daarnaast niet op dat Robin van Persie in de basis begint bij Fenerbahce. De Nederlander heeft zijn draai totaal niet gevonden in Istanboel, en moet genoegen nemen met een plek op de bank.

Bij Ajax lijkt het daarentegen wel waarschijnlijk dat Milik begint. Afgelopen weekeinde was hij goed voor twee assists en twee goals, dus solliciteert hij zo naar een basisplaats. Verder beschikt Ajax over een vrijwel geheel fitte selectie, in tegenstelling tot de Turken. Markovic, Sener en Ba zijn niet van de partij. Die drie zijn normaal gesproken basisspelers, dus is dat een aderlating voor trainer Pereira.

Rekening houden met Van Persie, Ajax – Fenerbahce

Mocht Van Persie ondanks zijn matige vorm toch spelen, dan is Frank de Boer op zijn hoede. ‘’Wij zullen rekening houden met Robin. Hij zal ontzettend zijn best willen doen. Afgelopen week spookte het wel eens door mijn hoofd, dat hij tot op het bot gemotiveerd zal zijn.’’

‘’Daarnaast verwacht ik een compact Fenerbahce in de Arena’’, vervolgt De Boer. ‘’Zo moeten we zelf ook gaan spelen. Als je dat niet doet, dan straft zo’n team je gewoon even af.’’

De wedstrijd Ajax – Fenerbahce begint vanavond om 19.00 uur in de Amsterdam ArenA.
Bekijk hier het volledige programma Europa League, donderdag 5 november.