Engeland-Slovenië. Vanavond speelt Engeland een belangrijke wedstrijd in de strijd om de eerste plek in poule E van de EK 2016-kwalificatie. In Slovenië treft het de nummer twee uit de groep. De Engelsen wisten tot nu toe het volledige aantal punten uit drie wedstrijden te halen en scoorde daarbij al acht doelpunten. Maar wat misschien wel nog opvallender is, is dat de Engelse ploeg nog geen enkel tegendoelpunt kreeg na het WK in Brazilië.

Engelse defensie stabiel

Waar de laatste jaren juist de defensie de achilleshiel van Engeland was, lijkt dat probleem nu enigszins opgelost. Na de hoogtijdagen van onder andere Rio Ferdinand en John Terry was bondscoach Hodgson lang op zoek naar een nieuwe stabiele defensie. Er staan nog wel dezelfde jongens als op het WK maar volgens centrale verdediger zit het ‘m juist in de kleine dingetjes: “We waren op het WK nog te lief, we moesten meer streetwise worden.” Volgens hem heeft ook de toevoeging van Gary Neville aan de technische staf veel effect op de verdediging.

Aansluiting bij de top

Wetende dat de defensie beter staat dan ooit, kunnen de spelers op het middenveld en voorin een stuk vrijer voetballen. En dát ze kunnen voetballen dat weten we wel. Met namen als Wayne Rooney, Carrick en Walcott hebben de Engelsen toch al wat ervaring in huis. Vul dit aan met het talent van bijvoorbeeld Sterling, Wilshere en Ross Barkley en je hebt een ideale mix. De verwachtingen voor het EK 2016 in Frankrijk zijn in ieder geval hoog in Engeland. Dat de spelers er ook vertrouwen in hebben blijkt wel uit de uitspraak van aanvoerder Wayne Rooney (die zijn 100e interland tegen Slovenië speelt): “Ik wil met deze ploeg prijzen gaan winnen.”

Slovenië niet op oorlogssterkte

Slovenië begon matig met de kwalificatie door te verliezen van Estland maar herstelde zich daarna goed door te winnen van Zwitserland en Litouwen. Toch zullen de Slovenen niet al te hard van stapel lopen, tegen Engeland missen ze een aantal sleutelspelers. Jokic (Villarreal), Krhin (Internazionale), Ilicic (Fiorentina) en Matavz (Augsburg) zijn om uiteenlopende redenen niet van de partij.

Andere EK-kwalificatiewedstrijden op 15 oktober

Groep C
18:00 Luxemburg – Oekraïne
20:45 Spanje – Belarus
20:45 Macedonië – Slowakije

Groep E
18:00 San Marino – Estland
20:45 Zwitserland – Litouwen

Groep G
18:00 Moldavië – Liechtenstein
18:00 Oostenrijk – Rusland
20:45 Montenegro – Zweden