België – Wales. De Rode Duivels nemen het vandaag op tegen het Wales van Gareth Bale. Het is pas de derde wedstrijd voor België in deze EK-kwalificatie waarin het tot nu toe ongeslagen is. Wales speelde er al drie en verloor ook nog niet, met zeven punten uit drie wedstrijden is het zelfs koploper in groep B. Beiden ploegen kunnen dus goede zaken doen bij een positief resultaat.

Druk ligt bij België

Ondanks het feit dat Wales bovenaan staat in de poule, ligt de druk bij België. Althans, dat is de mening van stervoetballer en Welshman Gareth Bale: “De druk om te winnen is bij ons niet zo groot. België staat vierde op de wereldranking, de druk ligt bij hen.” Toch zal Bale toch wel iets van druk voelen voor hem en zijn ploeg. Wales heeft eindelijk een team bij elkaar dat waardig lijkt voor een eindtoernooi en moet aan de hand van de Real-aanvaller naar het EK 2016 in Frankrijk.

België heeft goede generale

Net als Oranje speelden de Rode Duivels deze week eerst een oefenwedstrijd voordat het een kwalificatiewedstrijd speelt. België speelde deze tegen IJsland, de ploeg waar Nederland onlangs van verloor en die ook bovenaan staat in de groep van Oranje. In tegenstelling tot Oranje wist België echter wel te winnen. Het werd 3-1 tegen de IJslanders door doelpunten van Origi, Romelu Lukaku en Lombaerts. Een ietwat geflatteerde uitslag was het wel, Courtois moest enkele belangrijke reddingen verrichten, maar ze gaan in ieder geval met een goed gevoel de wedstrijd tegen Wales in.

Topper in groep B

Een grote tegenvaller voor de Belgische bondscoach Wilmots, is dat aanvoerder Vincent Kompany niet fit genoeg is bevonden om mee te spelen tegen Wales. Zijn vervanger in deze topper is waarschijnlijk Lombaerts. Dat het een cruciale wedstrijd is in deze poule mogen duidelijk zijn. Naast België en Wales is ook Israel nog ongeslagen met zes punten uit twee wedstrijden. Daarnaast valt ook Bosnië-Herzegovina nog niet uit te vlakken. Die hebben pas twee punten maar al wel tegen België (1-1) en Wales (0-0) gespeeld. In het nieuwe EK-systeem (met 24 landen) gaan de eerste twee rechtstreeks door. De beste nummer drie gaat ook rechtstreeks door en de overige nummers drie spelen play-offs voor kwalificatie.

Programma EK kwalificatie

Vrijdag 14 november 2014
18.00 uur – Georgië – Polen
20:45 uur – Duitsland – Gibraltar
20:45 uur – Schotland – Ierland
20:45 uur – Griekenland – Faeröer Eilanden
20:45 uur – Hongarije – Finland
20:45 uur – Roemenië – Noord-Ierland
20:45 uur – Portugal – Armenië
20:45 uur – Servië – Denemarken