Tsjechië is dinsdag vanaf 20:45 uur de gastheer van Nederland voor de eerste speelronde van de kwalificatie voor het EK 2016. Daarnaast speelt Turkije uit tegen Ijsland en ontvangt Noorwegen de Italianen.

Tsjechië – Nederland (20:45)

Voor beide landen lijkt de eindronde van het EK wel haalbaar, aangezien door de uitbreiding van het aantal deelnemers de toelatingseisen zijn verlaagd. Samen met Turkije strijden deze landen om de hoogste plaatsen in Groep A.

De Tsjechen zitten na de gloriejaren in het vorige decennium nu in een dalletje. De vier eerdere duels in 2014 werden allemaal niet gewonnen (tweemaal gelijk) en het grootste deel van de Tsjechische selectie heeft de sprong van binnenlandse clubs naar buitenlandse toppers niet weten te maken.

Tien jaar geleden barstte Tsjechië van de gerespecteerde en gevreesde toppers. Nu brengen alleen keeper Petr Čech en Tomáš Rosický iets extra’s en beide zijn al boven de dertig jaar. Middenvelder Vladimír Darida (24 jaar, Freiburg) en verdediger Ondrej Mazuch (25, Dnjepr) zijn verder de in het buitenland spelende uitzonderingen in de selectie die barst van de spelers van Sparta Praag en Viktoria Pilsen.

Bij Nederland zullen Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt en Rafael van der Vaart de komende jaren worden verdrongen uit de basis van Oranje. Wie komen er in hun plaats? Memphis Depay heeft de beste papieren om de rol van Robben over te nemen. Dribbelen, vaak op goal schieten en verdedigers naar zich toe trekken zodat anderen ruimte krijgen, behoren immers tot zijn specialiteiten.

Waarschijnlijk start Depay in de basis, terwijl Bruno Martins Indi na zijn fratsen tegen Italië zijn plek in de verdediging vermoedelijk moet afstaan aan Joël Veltman. Hiddink vindt echter dat de jonge spelers nog niet rijp zijn voor een machtsovername. “Er is wel een gat tussen de spelers van rond de dertig en de groep van 22. De jongeren zijn nog wat timide in de coaching. Die mogen zich wel wat duidelijker manifesteren”, zegt de nieuwe bondscoach.

Ijsland – Turkije en Noorwegen – Italië (20:45)

Ook om 20:45 uur speelt Turkije tegen Ijsland. De gastheren staan 46e op de FIFA ranking en deden nog nooit mee aan een eindronde. Turkije is de nummer 32 en wil de bittere smaak van het gemis van het WK 2014 wegspoelen door wel op het EK te schitteren.

Italië was op Euro 2012 de verliezend finalist. Het land staat slechts 14e op de ranking, maar bewees met de 2-0 tegen Oranje, dat ook deze generatie met leep spel en verdedigende hechtheid nog mee kan tellen op het hoogste niveau.

Het programma
18.00 Kazachstan – Letland
18.00 Azerbeidzjan – Bulgarije
20.45 Ijsland – Turkije
20.45 Tsjechië – Nederland
20.45 Andorra – Wales
20.45 Bosnië-Herzegovina – Cyprus
20.45 Kroatië – Malta
20.45 Noorwegen – Italië