Opening EK voetbal 2016. Vrijdag 10 juni om 20:00 uur is David Guetta de ster in de openingsceremonie van het Europees kampioenschap voetbal. De Franse muziekproducer, DJ en hitmaker zal in het Stade de France het publiek en de tv-kijkers ophitsen, waarna om 21:00 uur de eerste match wordt gespeeld: Frankrijk tegen Roemenië.

Opening EK 2016 met show David Guetta

Al een paar weken voor het begin van Euro 2016 heeft Guetta de themasong van het toernooi uitgebracht: “This One’s For You”. In het knallende dancenummer heeft Guetta het koorgezang van voetbalfans opgenomen. Flarden van het lied zullen voor alle wedstrijden van Euro 2016 worden afgespeeld. En ook na elk doelpunt. Grote kans dus, dat je de song deze zomer niet meer uit het hoofd krijgt.

In de EK openingsceremonie, die een klein half uur zal duren, worden enkele hoogtepunten van de Franse geschiedenis en cultuur opgedist. Er werken 800 mensen mee aan de show, overigens niet allemaal afkomstig uit Frankrijk. Zo heeft Guetta een Zweedse zangeres opgetrommeld voor de themasong: Zara Larsson. Ook kan je circa 150 cancan-danseressen, acrobaten, een zangkoor en een vliegtuigdemonstratie van de Franse luchtmacht verwachten. Krijg je er geen genoeg van, dan is er goed nieuws, want Guetta komt ook bij de EK finale op 10 juli weer opdraven.

De kansen van gastland Frankrijk

Frankrijk organiseerde de allereerste editie van het EK Voetbal, in 1960. Destijds deden er slechts vier landen mee aan de eindronde en toch presteerden de Franse Haantjes het om geen medaille te winnen. Later zouden die flaters tijdens toernooien in eigen land worden gecorrigeerd. In 1984 werden Les Blues namelijk Europees kampioen voetbal in eigen land, terwijl in 1998 ook nog eens in Parijs de wereldtitel werd gepakt.

Frankrijk favoriet EURO 2016

In negen van de veertien eerdere edities, behaalde het organiserende land (of landen) minstens de halve finale. Menig participant kijkt met jaloezie naar het Franse middenveld. Daarop zullen N’Golo Kante, Paul Pogba en Blaise Matuidi schitteren. In aanvallend opzicht mankeert er ook niets aan Frankrijk: Antoine Griezmann, Anthony Martial, Dimitri Payet en Olivier Giroud hebben sterke seizoenen gedraaid.

Achterin zijn er problemen ontstaan door de absentie van Raphael Varane, Jeremy Mathieu, Mamadou Sakho en Kurt Zouma. Hun vervangers, zoals Samuel Umtiti en Eliaquim Mangala, lijken nog niet helemaal klaar voor een rol op het hoogste niveau.

Wedden op Euro 2016