Kroatië – Nederland, EK voetbal onder 19. Na het EK 2016 voor de grote mannen is direct het EK Onder 19 begonnen. Jong Oranje is er hier wel bij, met bondscoach Aron Winter en veel toptalent uit de Eredivisie.

Oranje Onder 19 met veel Ajax en PSV

Het grote Nederlands Elftal plaatste zich dus niet voor het EK voetbal 2016, maar gelukkig heeft Nederland veel talent voor de toekomst. Onder leiding van Aron Winter plaatste Nederland Onder 19 zich met gemak voor dit EK. In de kwalificatie wonnen ze in de eerste ronde met 9-0 van Gibraltar en met 2-0 van Liechtenstein, waarna een 1-1 tegen Frankrijk genoeg was. In de tweede ronde moest Oranje de groep winnen en dat deed het ook: Polen, Oekraïne en Noord-Ierland werden opzij gezet. Tegenstander Kroatië liet in de tweede kwalificatieronde onder meer België achter zich.

In de selectie van Winter zien we een groot overwicht van Ajax en PSV: vijf spelers van Ajax en zes van PSV. Een aantal namen kan bekend klinken, want Abdelhak Nouri en Donny van de Beek van Ajax en Steven Bergwijn van PSV zijn gekende toptalenten. Het enige waar Aron Winter van baalt, is dat Ajacied Frenkie de Jong ervoor heeft gekozen om zich met Ajax te richten op het nieuwe seizoen. “We hadden heldere afspraken, kennelijk zijn die niets meer waard. Je committeert je aan een plan om ons voetbal naar een hoger plan te brengen.”

Aron Winter en Jong Oranje zware poule EK -19

Op dit jeugd-EK voetbal zijn de acht beste landen aanwezig. Groep A bestaat uit Italië, Portugal, Oostenrijk en Duitsland. Maar Oranje heeft het ook niet makkelijk met naast Kroatië ook nog Engeland en Frankrijk als tegenstander. Aron Winter is er in elk geval klaar voor. “De Kroaten zijn individueel erg sterk, net als wij. Maar we hebben ons goed voorbereid en we hebben ons plan klaarliggen hoe we ze kunnen verslaan. We weten dat we in een zware poule zitten, maar we bekijken het wedstrijd voor wedstrijd.”

Winter zegt dat hij het toernooi graag wil winnen, maar de groepsfase overleven zou ook al betekenen dat Jong Oranje zich plaatst voor het WK voetbal in Zuid-Korea van volgend jaar. De bondscoach heeft vertrouwen in wat hij een hecht collectief noemt. “Spelers moeten elkaar naar een hoger niveau kunnen tillen. Als in teamverband alles klopt, dan kunnen de extra individuele kwaliteiten die wij hebben de doorslag geven. Wij zijn een echt team, dat ontbrak er in mijn ogen aan bij het Nederlands elftal in de afgelopen kwalificatiecampagne. We willen tijdens het toernooi ook ons eigen voetbal spelen.”

Wedden op EK onder 19: Kroatië – Nederland