Champions League: FC Rostov – Ajax. Het is nog niet het seizoen van Ajax. De club en trainer Peter Bosz hopen daar verandering in te brengen door het miljoenenbal van de Champions League te bereiken via FC Rostov.

FC Rostov – Ajax: Peter Bosz eist Champions League

2010/2011 was het laatste seizoen dat Nederland twee clubs in de groepsfase van de Champions League had. Ajax plaatste zich toen naast landskampioen PSV door Dinamo Kiev te verslaan. Een herhaling daarvan zou Ajax erg goed doen, maar ook Nederland. Want ons land staat op plaats 13 in de UEFA-ranking (coëfficiëntielijst) en als Nederland niet gauw presteert in Europa, kan het zelfs een direct ticket voor de Champions League verliezen.

Maar ook Ajax kan het succes wel gebruiken, na uitschakeling in de groepsfase van de Europa League vorig seizoen. Trainer Peter Bosz eist succes van zijn ploeg. “Iedereen weet dat dit een heel belangrijk duel is. We moéten ons woensdag kwalificeren voor de Champions League. De uitgangspositie is niet ideaal, maar dat was tegen PAOK Saloniki ook. We hebben toen laten zien dat we daar konden winnen. Ondanks dat we geluk hebben gehad in de eerste helft, hebben we dat na rust veel beter gedaan. Dus we zijn vol goede moed en we kennen het belang van de wedstrijd.” Dat belang is ook financieel: plaatsing kan al zo’n 10 miljoen euro gegarandeerd opleveren.

Ajax beducht voor counters FC Rostov

Zoals Bosz al zei, is de uitgangspositie van Ajax niet geweldig. In Amsterdam kreeg Ajax vorige week al na 13 minuten een dure tegentreffer om de oren die doelman Jasper Cillessen misschien had mogen hebben. De rake penalty van aanvoerder Davy Klaassen na 38 minuten zorgde in elk geval voor een reële kans in de Russische plaats vlak bij de Krim.

En waar Peter Bosz vorige week al waarschuwde voor de gevaarlijke counters van FC Rostov, moet hij dat nu extra doen. Zijn Ajax zal namelijk wel in de aanval moeten door de 1-1 in de Amsterdam ArenA. “Ik denk dat ze niet veel anders zullen spelen, als dat ze bij ons hebben gedaan. Ik denk alleen wel dat ze overtuigender zullen counteren. Het is een ploeg die bekend staat om de counter en daar ook heel bedreven in is. Ajax speelt altijd aanvallend voetbal. Voor Ajax verandert er daarom niet veel.”

Op doel bij Ajax: Jasper Cillessen of André Onana?

Het duel met FC Rostov betekent ook mogelijk een niet zo glanzend afscheidsduel voor Jasper Cillessen na 142 duels voor Ajax. Zijn transfer naar FC Barcelona staat op het punt van afronden en Ajax heeft ook al bijna Tim Krul binnen van Newcastle United op huurbasis. Cillessen werd zaterdag tegen Willem II al op de bank gezet met het oog op zijn komende transfer. Dus kan het goed zijn dat de pas 20-jarige André Onana opnieuw op doel staat en in dezelfde week als zijn Eredivisie-debuut ook zijn Champions League-debuut maakt.

Wedden op FC Rostov – Ajax