Afrika Cup 2015. In de vier poules van de groepsfase tijdens deze Afrika Cup zat alles ongelooflijk dicht bij elkaar. In Poule D zat het zelfs zo dicht bij elkaar dat er geloot moest worden over wie er door mocht naar de volgende ronde. Vandaag zijn Poule A en B als eerste aan de beurt om de kwartfinales te spelen. Het levert de wedstrijden Congo – Congo DR en Tunesië – Equatoriaal Guinee op.

Congo – Congo DR

Let bij wat je hier leest goed op de volledige naam de landen. Want hoewel die veel op elkaar lijken zijn het twee totaal verschillende ploegen. Congo ging overtuigend door in de eerst groep van de Afrika Cup. Het verloor niet, won twee wedstrijden en speelde er één gelijk. Het gelijkspel was er tegen Equatoriaal Guinee, de andere natie die die groep overleefde. Congo heeft een jonge ploeg die als het deze vorm kan volhouden, nog weleens ver zou kunnen komen dit toernooi. Congo DR is een ander verhaal. Wonder boven wonder wist de Democratische Republiek Congo zich te plaatsen voor de volgende ronde. Het behaalde drie schamele puntjes maar verloor nog niet; drie gelijke spelen waren het resultaat in Poule B. Doordat het onderlinge resultaat met Kaapverdië een gelijkspel was gaf het doelsaldo de doorslag voor Congo DR. Die was twee voor en twee tegen en daarmee ging het voorbij aan Kaapverdië die ook een doelsaldo van nul hadden maar slechts een keer hebben gescoord.

Tunesië -Equatoriaal Guinee Afrika Cup

Voor Tunesië was de plaatsing niet meer dan normaal. Het speelde twee keer gelijk en won van Zambia waardoor het vrij gemakkelijk doorging. Vandaag speelt Tunesië op papier thuis maar treft het in Equatoriaal Guinee het organiserend land. Equatoriaal Guinee zal dit voordeel hard nodig hebben want ondanks het de groepsfase positief afsloot met een knappe overwinning op Gabon, ging het lang niet altijd even soepel. Tunesië lijkt favoriet voor vanavond, zeker als je meeneemt dat de Tunesiërs al acht wedstrijden op rij niet verloren. De twee landen speelden slechts twee keer eerder tegen elkaar. Een keer won Tunesië en een keer eindigde het in een remise.

Beide wedstrijden worden vandaag afgewerkt in het Stadio de Bata. Congo speelt om 17:00 tegen Congo DR. Tunesië – Equatoriaal Guinee begint mom 20:30.