Afrika Cup 2015. Wat er gisteren tijdens de ontknoping van Poule B gebeurde, is misschien wel tekenend voor de Afrika Cup. Zowel Kaapverdië – Zambia als Congo DR – Tunesië eindigde in een bloedeloos gelijkspel en toch resulteerde dit in een spannend slot. Omdat Kaapverdië namelijk met 0-0 gelijkspeelde in plaats van 1-1 ging het uiteindelijk op doelpunten voor niet door naar de volgende ronde. Laten we hopen dat Zuid-Afrika, Ghana, Algerije en Senegal er vandaag net zo’n spannende dag van maken. Maar dan met iets leuker voetbal.

Zuid-Afrika – Ghana

De mogelijkheid om er een spannende dag van te maken, is er in ieder geval. Een wedstrijd voor het einde van de groepsfase is het nog voor iedere ploeg mogelijk om door te gaan. Er zijn nog geen zekerheden en iedereen kan nog door. Van deze twee ploegen heeft Ghana de beste uitgangspositie en het dwong die positie af door in de allerlaatste minuut van Algerije te winnen. In een echte 0-0 wedstrijd was het spits Asamoah Gyan, die eerder op het toernooi nog afwezig was wegens malaria, die de bal in de tweede minuut van de reservetijd binnen prikte. Ghana komt hierdoor op drie punten en is vandaag bij winst verzekerd van de volgende ronde. Ook Zuid-Afrika hield zichzelf binnenboord door knap gelijk te spelen tegen Senegal in de tweede wedstrijd. Zuid-Afrika heeft nu één punt maar maakt bij winst nog kans op kwalificatie voor kwartfinales.

Senegal – Algerije

Deze wedstrijd is het alles of niets. Algerije weet dat als het verliest dat het uitgeschakeld is. Bij een gelijkspel wordt het rekenen en bij een overwinning is het zeker geplaatst. Senegal staat dan wel bovenaan maar dat wil lang niet altijd iets zeggen. Wanneer Senegal vandaag namelijk verliest van Algerije, komt niet alleen het laatstgenoemde land langszij. Er is dan namelijk ook de mogelijkheid dat Ghana wint en dat die op zes punten komen waardoor Senegal alsnog naar huis kan. Algerije heeft deze lastige uitgaanspositie aan zichzelf te wijten door de vorige wedstrijd zo laat nog weg te geven aan Ghana. Senegal dacht iets te licht over de wedstrijd tegen Zuid-Afrika en dat was terug te zien in het spel. Overigens is het nog steeds wachten op de entree van Papis Cissé dit toernooi. Om de een of andere reden heeft de bondscoach van Senegal tot nu toe besloten nog geen gebruik te maken van de diensten van de trefzekere Newcastle United-spits.

Uitslagen Afrika Cup 26 januari

Groep B
Kaapverdië – Zambia 0-0
Congo DR – Tunesië 1-1

Afrika Cup 2015 – 27 januari 2015

Groep C
19.00 uur Zuid-Afrika – Ghana
19.00 uur Senegal – Algerije