Afrika Cup 2017. Vandaag worden de eerste kwartfinales van de Africa Cup of Nations 2017 gespeeld. Burkina Faso speelt om 17:00 uur tegen Tunesië en in de avond staat Senegal tegenover Kameroen.

Burkina Faso is van de vier groepswinnaars het land met het laagste aantal punten, te weten vijf. Ongeslagen door de groepsfase komen is natuurlijk op zich een gunstig teken. Maar de prestaties van de finalist van 2013 moet wat nader worden bekeken.

Afrika Cup: Burkina Faso – Tunesië

Gastland Gabon viel enorm tegen en verzuimde gebruik te maken van de voordeeltjes die in de Afrika Cup normaliter uitgedeeld worden aan de host. Kameroen werd in de eerste match op 1-1 gehouden, maar dat had ook veel te maken met de voorzichtige speelwijze van de tegenstander. Vervolgens wonnen “Les Étalons” (de Hengsten) van Guinea-Bissau, de zwakke broeders van deze Afrika Cup.

Tunesië werd tweede in de veel zwaardere groep B, met Senegal en Algerije als voornaamste tegenkrachten. Van Senegal werd met 2-0 verloren, een ietwat geflatteerde score, daarna werden Algerije (2-1) en Zimbabwe (4-2) opzij gezet. Daarnaast beschikt het land over bondscoach Henryk Kasperczak, die gepokt en gemazeld is in het Afrikaanse voetbal. Hij bracht Ivoorkust (tweede in 1994), Tunesië (derde in 1996) en Mali (vierde in 2002) al eens naar de eindfase.

Senegal – Kameroen

Kameroen werd tweede in groep A met vijf punten en een zuinig doelsaldo van drie voor, twee tegen. Het team drijft op werklust en organisatie, maar die krachtenverslindende stijl van spelen leidt dieper in de wedstrijden tot foutjes. Gabon had Kameroen er in de blessuretijd van de derde groepswedstrijd kunnen elimineren, maar de paal stond dat in de weg.

Senegal beschikt over enkele Premier League-krachten, zoals Sadio Mane, Idrissa Gueye en Cheikhou Kouyate. De West-Afrikanen wonnen het Afrikaans kampioenschap voetbal nog nooit, wat misschien wat extra krachten in deze potentiële gouden generatie los kan maken. Daarnaast was Senegal na twee groepsduels al geplaatst, zodat in de derde ronde een paar spelers rust konden krijgen.

Voorspellingen voetbal

Tunesië is met 2.05 de favoriet tegen Burkina Faso (@4.15) en gelijkspel noteert 3.10. Een plausibel verloop is gelijk in de rust maar winst van Tunesië na 90 minuten. Dit “X/2” verloop noteert 4.90 bij 888Sport. Bij Senegal tegen Kameroen is de 2.00 op Senegal een prima notering. Gelijkspel noteert 3.05 en winst van Kameroen 4.50.

Programma Afrika Cup 2017

Speelschema Afrikaans kampioenschap voetbal
17:00 Burkina Faso – Tunesië
20:00 Senegal – Kameroen