Afrika Cup 2015. Het feest kan weer beginnen! Vandaag gaat de Afrika Cup 2015 van start en dat is een garantie voor heerlijk voetbal, een hoop topspelers en vooral veel emotie. Anders dan verwacht vindt het toernooi plaats in Equatoriaal Guinea. Het toernooi zou namelijk eigenlijk in Marokko worden gespeeld maar die zagen af wegens de angst voor het ebola-virus. Het thuisland neemt het vanavond op tegen Congo. Later op de avond speelt Gabon tegen Burkina Faso.

Equatoriaal Guinea – Congo, Afrika Cup 2015

Het land, de bond en de spelers van Equatoriaal Guinea waren als een kind zo blij toen ze hoorden dat het toernooi op het laatste moment nog hun kant op zou gaan. Het land was namelijk gediskwalificeerd voor deelname aan het toernooi. Equatoriaal Guinea had tijdens de kwalificatie een speler opgesteld die niet speelgerechtigd was. In Congo treft het vanavond meteen een gevaarlijke outsider voor de titel. Congo zorgde er namelijk voor dat het grote Afrikaanse voetballand Nigeria zich niet plaatste voor deze eindronde. Congo heeft geen grote namen maar wordt geroemd als sterke eenheid. Bij Equatoriaal Guinea loopt overigens wel een bekende naam rond. Javier Balboa brak in 2005 door bij Real Madrid en kwam daarna via onder andere Benfica en Albacete bij de Portugese ploeg Estoril terecht.

Burkina Faso – Gabon

De andere twee ploegen uit deze poule zijn ook niet de minste. Burkina Faso speelt haar eerste wedstrijd tegen Gabon. Burkina Faso was twee jaar terug de verrassing op de Afrika Cup. De ploeg haalde tegen alle verwachtingen in de finale en verloor daar van Nigeria. Burkina Faso heeft met spelers als Bakary Kone (Olympique Lyon) en Pitroipa een aantal ervaren jongens in de ploeg maar kent ook een aantal onbekende namen die we twee jaar terug voor het eerst zagen. Tegenstander Gabon is zo’n ploeg met een absolute vedette. In de spits bij Gabon loopt namelijk Borussia Dortmund-spits Pierre Emerick Aubameyang. De doelpuntenmaker genoot de jeugdopleiding van AC Milan en versleet vervolgens al een aantal clubs om daarna in Duitsland terecht te komen. Nu ligt de druk op zijn schouders en hoopt de hele natie op de snelheid van de spits.

Afrika Cup 2015 – 17 januari 2015

Groep A – Bata Stadium:
17.00 uur Equatoriaal Guinea – Congo
20.00 uur Burkina Faso – Gabon