Het is een mooie finale geworden in de Afrika Cup dit jaar. Egypte is na jaren terug aan de top, Kameroen hoopt op een vijfde titel voor een nieuwe generatie.

De finale van het Afrikaans kampioenschap voetbal wordt vandaag voorafgegaan door de troostfinale tussen Burkina Faso – Ghana. Egypte – Kameroen speelt zondag 5 februari om 20.00 uur.

Egypte – Kameroen Afrika Cup 2017 finale

Maar liefst zeven keer prijkt de naam van Egypte op de Afrika Cup, een record. In 2006, 2008 en 2010 won het land zelfs drie keer op rij. Maar toen viel het land weg van het internationale toneel: het plaatste zich niet voor de drie Afrika Cups daarna, en het is ook al sinds 1990 niet meer op het WK voetbal geweest. Dit toernooi lijkt Egypte helemaal terug te zijn. Met bijna Italiaans voetbal heeft de Argentijnse coach Héctor Cúper het land naar de finale gebracht.

Want Egypte won zijn groep met een 0-0 gelijkspel tegen Mali en twee 1-0 zeges op Oeganda en Ghana. In de kwartfinale was een late treffer van Kahraba genoeg voor de 1-0 winst op Marokko. Burkina Faso was in de halve finale het eerste land dat de 44-jarige doelman Essam El Hadary wist te passeren (1-1), maar El Hadary keerde twee penalty’s in de strafschoppenreeks, waaronder die van Ajax-aanvaller Bertrand Traoré. Opvallend feit: El Hadary heeft al vier keer de Afrika Cup gewonnen, de eerste al in 1998 – toen ploeggenoot Ramadan Sobhi nog in de luiers zat.

Jeugdig Kameroen ruikt internationaal succes

Naast El Hadary heeft Egypte niet veel 30-plussers in de ploeg. Maar tegenstander Kameroen heeft er zelfs maar eentje: Sébastien Siani is een maandje geleden 30 geworden. Maar de jonge ploeg speelt erg solide op dit toernooi en is net als tegenstander Egypte defensief erg sterk. In de kwartfinales had Kameroen ook al penalty’s nodig tegen het sterke Senegal (na een 0-0 stand). De halve finale was weer een sterk optreden tegen Ghana en de broers Ayew, met een 2-0 zege.

De Belgische bondscoach Hugo Broos lijkt vooral een sterk collectief te hebben gesmeed van Kameroen. Het land heeft geen sterspelers meer als vroeger Roger Milla en in een recenter verleden Samuel Eto’O, die allebei twee keer de Afrika Cup wonnen met Kameroen. Spelers als Nicolas Nkoulou (74 interlands) en Vincent Aboubakar (53) zijn bijvoorbeeld wel het meest ervaren, maar hebben vrede met een plek op de bank.

Met twee defensief zeer sterke teams lijkt het dus een finale te worden, die kan worden beslist op enkele momenten. Spanning is in elk geval gegarandeerd.

Wedden op voetbal: Egypte – Kameroen

Ook bookmaker 888Sport verwacht een zeer spannende finale. Egypte krijgt de lichte favorietenrol met 2.75 op winst, terwijl Kameroen volgt op 3.05. Een gelijke stand na 90 minuten is natuurlijk erg goed mogelijk, en noteert 2.80. De defensieve kracht van beide teams geeft aanleiding om te kijken naar de notering van 1.60 op een Nee bij ´both teams to score´. Lees ook: gokken op voetbal.