Africa Cup 2017. Zondag worden de laatste twee kwartfinales van de Africa Cup of Nations gespeeld. DR Congo en Ghana trappen af om 17:00 uur en drie uur later staan Egypte en Marokko te popelen.

Zaterdag eindigden de eerste twee kwartfinales enigszins in een verrassing. Burkina Faso versloeg Tunesië met 2-0, terwijl Senegal en Kameroen niet tot scoren kwamen en pas via de penaltyreeks het net wisten te vinden. Negen van de tien gingen erin, alleen Senegals ster Mané faalde vanaf elf meter.

DR Congo – Ghana

DR Congo, oftewel de Democratische Republiek, niet te verwarren met buurland Congo-Brazzaville, was in de groepsfase van deze Africa Cup een van de meest plezante teams voor het oog. Junior Kabananga, spelend voor Astana, wordt alom beschouwd als dé ontdekking van het toernooi. Vooraf stond hij op een treffer uit elf interlands, dat is nu opgeschroefd tot vier uit veertien. In de verdediging staat een man die is vernoemd naar een Nederlandse speler: Neeskens Kabano.

De selectie van Ghana, de Black Stars, is niet meer helemaal wat het is geweest. Asamoah Gyan is op zijn 31e nog steeds de belangrijkste aanvaller, terwijl hij nu al aardig wat jaren voor ploegen in de golfregio uitkomt. Coach Avram Grant lijkt het te beseffen en laat de Stars behoedzaam spelen, steunend op de fysieke kwaliteiten van zijn mannen, maar niet zo zeer op de technische. Het magere doelsaldo van 2-1 in de groepsfase is veelzeggend.

Egypte – Marokko

En plots hoort Egypte er weer helemaal bij. De Noord-Afrikanen wonnen de Africa Cup in 2006, 2008 en 2010 en waren er daarna drie keer op rij niet bij. Ook bij de Farao’s wil het er aanvallend nog niet helemaal uitkomen (totale doelsaldo in de groepsfase: 2-0), maar er zit wel offensieve intentie in hun spel.

Marokko heeft een cuplegende als coach, want Herve Renard maakte recent Zambia en Ivoorkust kampioen. Sowieso is dit al de tweede beste prestatie van Marokko deze eeuw, want op de halve finale in 2004 na was het bar en boos wat de Leeuwen van de Atlas lieten zien. Het spelersmateriaal ziet er ook puik uit, met onder meer Karim El Ahmadi (Feyenoord), Medhi Benatia (Juventus) en Nabil Dirar (Monaco) in de gelederen.

Wedden op Africa Cup

DR Congo staat tegen Ghana op @3.80, gelijkspel op @3.00 en de Black Stars op @2.20. We tippen minder dan 2,5 goals op @1.51 bij 888sport. Egypte is met @2.65 favoriet tegen Marokko, dat @3.30 noteert, en gelijkspel staat op @2.70.

Programma Africa Cup 2017

Zondag 29 januari
Speelschema Afrikaans kampioenschap voetbal
17:00 DR Congo – Ghana
20:00 Egypte – Marokko