Woensdag en donderdag worden de halve finales van de Afrika Cup 2017 gespeeld. Woensdag om 20:00 uur staan Burkina Faso en Egypte klaar voor de aftrap in Libreville (Gabon) en donderdag om 20:00 uur spelen Kameroen en Ghana in Franceville. De finale is zondagavond.

Traditiegetrouw wordt het Afrikaans kampioenschap voetbal beheerst door West- en Noord-Afrikaanse landen en ook in 2017 is het niet anders. Al behoort Burkina Faso niet tot de traditionele West-Afrikaanse grootmachten.

Afrika Cup: Burkina Faso – Egypte

Dit is in deze eeuw pas de tweede deelname van Les Etalons, maar de hengsten speelden vier jaar terug nog wel de finale van de Afrika Cup. Burkina Faso is niet zonder kleerscheuren door de groepsfase gekomen.

Jonathan Pitroipa, in 2013 uitgeroepen tot beste speler van het toernooi, en aanvaller Jonathan Zongo moesten in de eerste week geblesseerd afhaken. Defensief lijkt alles op orde, want keeper Herve Koffi heeft weliswaar twee treffers moeten accepteren, maar beide waren geen veldgoals.

Maar de keeper van Egypte steelt de show. Essam El Hadary is 44 jaar en is daarmee de oudste deelnemer aan de Afrika Cup ooit. Versleten? Zeker niet, want zijn teller staat nog op nul tegentreffers. De vorige vijf keer dat Egypte in de halve finale van de Afrika Cup stond, stoomden ze ook door naar de finale.

Kameroen – Ghana halve finale Afrika Cup

Viervoudig kampioen Kameroen van het Afrikaans kampioenschap voetbal, leek dit decennium ver terug te vallen en kwalificeerde zich in 2012 en 2013 zelfs niet voor het continentale toernooi. Ghana heeft nu zesmaal na elkaar minstens de halve finale bereikt en lijkt dus wel wat op het Duitsland van Afrika. Maar de laatste titel dateert van 1982.

Kameroen versloeg in de kwartfinale DR Congo met 2-1 in een gelijk opgaande match. Een penalty in de 78e minuut bleek de beslisser, terwijl Kameroen ook de strafschoppen aan zijn zijde had, want Senegal werd in de penaltyreeks met 5-4 verslagen.

En de neutrale toeschouwer zag dat Senegal de sterkere van de twee was, terwijl Kameroen in de zwakke groep A ook al weinig potten kon breken. Beide teams en coaches zullen weten dat ze niet in staat zijn om in balbezit te heersen, wat vermoedelijk tot een wat laffe, saaie partij zal leiden.

Voorspellingen Afrika Cup 2017

Burkina Faso staat op 3.90, gelijkspel op 2.90 en Egypte op 2.25. Ghana is met 2.55 de lichte favoriet tegen Kameroen (@3.25) en gelijkspel noteert 2.85. We tippen minder dan twee goals in reguliere speeltijd. De under 1,5 goals levert je 2.25 per ingezette euro op. Lees ook: gokken op voetbal.