Afrika Cup 2015. Wat zullen ze balen dat ze de finale niet gehaald hebben. Equatoriaal Guinea en Congo DR werden uitgeschakeld door Ghana en Ivoorkust. Het levert een mooie finale op tussen de twee grootmachten uit Afrika maar voordat deze twee het tegen elkaar op gaan nemen, wordt er nog gespeeld om de derde plek. Het is een troostprijs, maar misschien zullen de twee verliezende halve finalisten over een tijdje toch terugkijken op een mooi toernooi.

Equatoriaal Guinee op z’n kop

Want wie had er ooit van te voren durven te dromen dat deze twee ploegen zo ver zouden komen? Equatoriaal Guinee, het land dat zich in principe niet eens geplaatst had. Ze wisten niet hoe snel ze ja moesten zeggen toen de Afrikaanse bond ze benaderden om het stokje van Marokko over te nemen als organiserend land van de Afrika Cup. Marokko wilde het toernooi niet meer organiseren wegens de ebola-epidemie en vervolgens heeft Equatoriaal Guinee er alles aan gedaan om het toernooi alsnog in goede banen te lijden. En wat heet, het toernooi mondde weer uit tot een groot Afrikaans voetbalfeest met het thuisland in de spotlights. Met name de overwinningen op Tunesië en Gabon zorgden er voor dat menig Equatoriaal Guinees het gehele toernooi enorm meeleefde. Dat Ghana uiteindelijk in de halve finale te sterk was met 3-0, is dan ook geen schande. Vandaag mag Equatoriaal Guinee nog een laatste kunstje vertonen in de strijd om de derde plek, tegen Congo DR.

Geen verwachtingen, wel halve finale Afrika Cup

Het verhaal van Congo DR is bijna net zo bijzonder als die van het thuisland. Congo DR begon zonder hoge verwachtingen aan het toernooi maar haalde wonder boven wonder de kwartfinales. Met drie punten uit drie wedstrijden in de poule, ging het op doelsaldo door naar de volgende ronde waarin het op uitzonderlijke wijze het andere Congo versloeg. Met 2-4 en een miraculeuze comeback van 2-0 achter kwam het zelfs tot in de halve finales. Daarin was Ivoorkust met 3-1 veel te sterk voor de Congolezen mede door een schitterende treffer van Yaya Touré.

Afrika Cup 2015: Congo DR – Ivoorkust

De strijd om de 3e plaats in de Afrika Cup, Congo DR – Equatoriaal Guinea, begint vanavond om 17:00 uur Nederlandse tijd.