Vrijdag om 21:00 uur begint Spanje – Nederland, de eerste wedstrijd op het WK 2014 van de kampioen en vice-kampioen van het WK 2010.

Spanje – Nederland

Vicente del Bosque, bondscoach van Spanje, dubt of hij een echte spits opstelt, te weten Diego Costa, of een valse nummer negen inzet, bijvoorbeeld Fabregas of David Silva. Spanje heeft zijn grote successen behaald door zonder echte midvoor te spelen. De aanvallende middenvelders namen om en om de rol van nummer negen op zich.
Andere keuzes die de besnorde coach moet maken zijn: start Pedro of Silva op de rechtervleugel en is Juanfran of Cesar Azpilicueta de rechtsback? Jordi Alba is ondanks een pijnlijke blaar en een ontstoken verstandskies de eerste keus als linskback. Om te illustreren wat een luxe Spanje heeft moet je een blik werpen op de reservebank, waaropa vermoedelijk Fernando Torres, David Villa en Koke zitten.

Louis van Gaal en 5-3-2

Aan de kant van Oranje is bondscoach Louis van Gaal geswitched van 4-3-3 naar 5-3-2. Daryl Janmaat en Daley Blind zijn de backs en mogen, als het spelbeeld dat toelaat, meehelpen in het opzetten van aanvallen. Jonathan de Guzman en Nigel de Jong moeten als verdedigende middenvelders de bal afpakken en de verdedigers ondersteunen. Wesley Sneijder verbindt middenveld en aanval met elkaar en moet Robin van Persie en Arjen Robben bruikbare passes geven.

Nederland zoekt naar automatismen

Spanje won zijn laatste twee vriendschappelijke duels met 2-0 van Bolivia en El Salvador. Op het WK 2010 begon Spanje met een 0-1 verlies tegen Zwitserland en Euro 2012 begon met een 1-1 gelijkspel tegen Italië. Ook de twee laatste friendlies van Nederland leidden tot zeges, namelijk 1-0 tegen Ghana en 2-0 tegen Wales. Opwindende duels waren het niet. Oranje is begrijpelijk nog zoekende naar automatismen nu de formatie is omgegooid en er lijkt te weinig creativiteit te zijn op het middenveld, waar Sneijder niet in zijn eentje alles op kan lossen.

De Nederlandse verdedigers zijn ongetest op het hoogste niveau of faalden de ene keer dat ze wel werden getest, zoals Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Daryl Janmaat van Feyenoord toen het begin dit seizoen verloor van Roebin Kazan.

Andres Iniesta en Arjen Robben

De belangrijkste spelers aan beide kanten zijn Andres Iniesta en Arjen Robben. Nu Xavi al 34 jaar is, neemt Iniesta de rol van spelmaker op zich. Hij beleefde een seizoen met ups en downs bij Barcelona maar speelde zich in de match tegen Bolivia in vorm en scoorde van afstand.

Robben heeft nog spookbeelden op zijn netvlies en in zijn angstdromen over de finale van 2010, toen hij oog in oog met Spanjes doelman Iker Casillas verzuimde te scoren. Robben kan met een plotse rush, vaak vanaf de rechterflank richting het centrum, een bosje verdedigers een loer draaien.

Robin van Persie

Van Persie maakte in zijn elf vorige interlands negen goals.