Zijn de voetballers op het WK blind, spastisch en scheel geworden? Is er sprake van grootschalige matchfixing? Is de afstand tussen de palen van het goal verkleind? Is de WK-bal gaan zwabberen? Hoe dan ook, in de tweede ronde van het toernooi vielen er gemiddeld per duel veel minder goals te bejubelen dan in de groepsfase.

Van 2,54 goals per duel naar 1,13

Statistisch bureau Infostrada heeft alle doelpunten geturfd. Om de vergelijking tussen eerste en tweede ronde zuiver te houden, zijn strafschoppen, eigen goals en verlengingen niet meegerekend. De 48 groepswedstrijden leidden tot 122 goals, oftewel 2,54 per match. De 8 wedstrijden in de achtste finale leverden in reguliere speeltijd negen goals op (dus zonder de penalty van Huntelaar voor Oranje en de eigen goal van de Nigeriaan Yobo). Dat is een gemiddelde van 1,13 doelpunten per duel.

Nederland: 1o goals uit 39 schoten in groepsfase

Vervolgens kijken de heren statistici naar het percentage schoten dat wordt omgezet in een doelpunt. Dat heet conversie. In de groepsfase was de conversiegraad 10,2%. Nederland blonk uit: uit 39 schoten werden 10 goals gemaakt, oftewel een conversie van 26%. In de tweede ronde kon Oranje die sublieme conversie niet herhalen. Uit 12 schoten viel 1 normale goal (de penalty telt nu dus even niet mee). De conversie was slechts 8%, maar dat is niet eens zo’n lage score vergeleken met die van de andere landen.

Algemene conversie van 14% naar 4,3%

In de tweede ronde waren er in 8 partijen 207 schoten op goal in reguliere speeltijd, exclusief penalty’s. Aangezien er dus 9 goals vielen is de conversie 4,3%. Dat is nog niet eens de helft van de conversiescore in de groepsfase! Toen was de graad 14%. De verklaring? Waarschijnlijk zijn de kansen en schoten minder kansrijk dan ze eerst waren. Spelers dringen niet meer zo makkelijk door tot elkaar strafschopgebied, waardoor het lastiger wordt om te schieten en scoren.In de tweede ronde speler er immers sterkere teams dan in de eerste ronde. Dat kan onder meer leiden tot meer afstandsschoten.

Colombia voor Oranje

Momenteel, voordat de eerste kwart finale begint, heeft Colombia de hoogste conversie. Los Cafeteros zetten 23% van hun schoten om in een goal. Nederland volgt met 22% en Chili met 20%. En Costa Rica? Los Ticos hebben hun conversie licht opgekrikt van 15% in de groepsfase naar 16% na de tweede ronde.

Lees hier tien statistieken over Brazilië tegen Colombia of tien statistieken over Frankrijk tegen Duitsland.