WK 2018 kwalificaties voetbal. Het Nederlands elftal speelt zaterdag een cruciaal duel in de WK-kwalificatie. Maar vanavond kunnen ook al beslissingen vallen. Duitsland, Polen en Engeland kunnen zich kwalificeren.

Zo spannend als het bij het Oranje is, zo saai is het bijna in groep C van de WK-kwalificatie van de UEFA. Duitsland heeft acht gespeeld, acht gewonnen met een enorm doelsaldo van 35-2. Noord-Ierland staat tweede met 19 punten uit acht duels, negen punten – en dus genoeg – voor op nummer drie Azerbeidzjan, in de strijd om de tweede plek en deelname aan de play-offs.

Noord-Ierland – Duitsland WK kwalificatie

En Noord-Ierland gaat ook meedoen aan die play-offs voor de acht beste nummers twee van negen groepen, want het verschil met de slechtste nummer twee is gigantisch.

Theoretisch kan Noord-Ierland Duitsland nog van de troon stoten, maar vijf punten en 19 goals verschil lijkt me teveel. Dus zal het voor beide landen een goed oefenduel zijn, waarin misschien een aantal spelers bij Duitsland zich kan bewijzen.

Zoals misschien Amin Younes, vleugelspeler van Ajax. Hij speelde dit jaar zijn eerste vier interlands voor Duitsland: een oefenduel, een kwalificatieduel tegen San Marino en twee duels op de Confederations Cup, die hij met Duitsland won.

Polen: Montenegro en Denemarken afschudden

WK 2018 kwalificatie weddenschappen GettyEen stuk spannender is het in groep E. Polen staat daar met 19 punten aan kop, maar voelt de hete adem van Montenegro en Denemarken, die beiden op drie punten achterstand staan. Komt nog bij dat die twee landen met +11 een beter doelsaldo hebben dan de +7 van Polen. Maar vanavond kan de ploeg van onder meer Robert Lewandowski zomaar zijn tickets boeken voor het WK 2018 in Rusland.

Want tegenstander van Polen is Armenië dat al uitgeschakeld is. En, misschien nog belangrijker, Montenegro en Denemarken spelen tegen elkaar. Dus zou winst voor Polen en een gelijkspel in dat andere duel al volstaan voor deelname aan het WK 2018. Dan moet Polen wel meer overtuigen dan in het thuisduel tegen Armenië. Want toen was een goal van Lewandowski in de 95e minuut (!) noodzakelijk om met 2-1 te winnen.

Engeland nadert WK 2018 in Rusland

In WK kwalificatiegroep F lijkt de strijd vooral te gaan om de tweede plaats. Engeland staat op 20 punten, achter hen een drietal op ruime achterstand: Slowakije op 15, Slovenië en Schotland op 14. Met nog een uitwedstrijd tegen het kleine Litouwen voor de boeg lijkt er voor Engeland in elk geval niks aan de hand. Dus kan bondscoach Gareth Southgate misschien een aantal spelers de kans geven tegen Slovenië. Spelers als Jesse Lingard of Marcus Rashford van Manchester United.

Maar Southgate is het ook aan de fanatieke Engelse aanhang verplicht – en aan fair play – om een zo sterk mogelijke opstelling neer te zetten. Bovendien: je wil met het Engelse nationale team geen blamage oplopen in het heilige Wembley. Dus zal Slovenië nog alles uit de kast moeten halen om de hoop op play-offs voor het WK 2018 in leven te houden.

Wedden op kwalificatie WK 2018

Winst voor Duitsland lijkt voor de hand liggend, gezien ook de odds van 1.26 erop van bookmaker Mr Green. In Duitsland werd het 2-0, winst voor Duitsland zonder tegengoal noteert nu 1.97. Voor Polen staat er een soortgelijke 1.25 op de zege. ‘Both teams to score’ lijkt me hier een mooie optie met 1.96.

Voor Engeland durf ik zelf wel een gokje te zetten op winst met één goal verschil, oftewel een gelijkspel bij de 0-1 handicap op 3.45. Lees: wedden op voetbal.

Programma WK 2018 kwalificaties

donderdag 5 oktober
18.00
Azerbeidzjan – Tsjechië
Armenië – Polen

20.45
Noord-Ierland – Duitsland
San Marino – Noorwegen
Montenegro – Denemarken
Roemenië – Kazachstan
Engeland – Slovenië
Malta – Litouwen
Schotland – Slowakije