Nederland – Frankrijk, een van de belangrijkste wedstrijden in de kwalificatie voor het WK 2018. Nederland deed het goed tegen Wit-Rusland, maar moet eigenlijk nog een niveau hoger tegen het sterke Frankrijk.

Nederland – Frankrijk: kiezen in defensie

De 4-1 tegen Wit-Rusland afgelopen vrijdag was een mooie opsteker voor Oranje. De vier goals waren vaak al het resultaat van goed aanvalsspel van onder meer Quincy Promes en Vincent Janssen, ondersteund door Davy Klaassen, Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. Maar de tegengoal van Wit-Rusland stond niet op zichzelf, want die ploeg kreeg daarnaast nog een aantal erg grote kansen.

Debutant Rick Karsdorp hield zich erg goed staande, maar na de wedstrijd waren er vooral twijfels over de centrale defensie bij kenners én bij Danny Blind zelf. Vooral Jeffrey Bruma liet zich niet van zijn sterkste kant zien. “Tegen een sterke tegenstander loop je dan averij op. Als je met 2-0 voor staat, is het heilig dat je met die score de rust in gaat. Ik merkte nonchalance, dat mag absoluut niet”, aldus bondscoach Blind over de slechte fase van Oranje vlak voor rust. Omdat Stefan de Vrij erg sterk bezig is bij Lazio dit seizoen, lijkt Bruma te moeten vrezen voor zijn plek. Of Blind zou moeten kiezen voor drie centrale verdedigers.

Frankrijk sterk, maar niet onoverkomelijk

Tegenstander Frankrijk had vrijdag tegen Bulgarije een zelfde soort avond als Oranje. Uiteindelijk vier goals maken, maar wel een domme tegengoal incasseren. De Haantjes kwamen zelfs na vijf minuten op achterstand doordat ze een penalty weggaven, maar vooral de twee spitsen maakten dat weer goed. Antoine Griezmann, fungerend als schaduwspits, scoorde eenmaal en gaf een assist. Diepe spits Kevin Gameiro, sinds dit seizoen teamgenoot van Griezmann bij Atlético Madrid, scoorde tweemaal.

Natuurlijk kennen beide landen elkaar nog van de ontmoeting eind maart. Frankrijk stond toen binnen een kwartier op 0-2 tegen een Oranje dat 5-3-2 speelde. Daarna schakelde Blind naar 4-3-3. Assists van Memphis Depay op Luuk de Jong vlak na rust en op Ibrahim Afellay vijf minuten voor tijd zorgden voor de 2-2. Maar Oranje gaf het toch weg en verloor met 2-3.

Opstelling 5-3-2 nog bij opties

Blind geeft nu aan dat hij de 5-3-2 in elk geval nog niet naar de prullenbak heeft verwezen. “Vier of vijf verdedigers, dat zijn de opties. De keuze heb ik al gemaakt, maar mijn spelers weten het nog niet, dus dat ga ik nog niet zeggen. Die oefenwedstrijd tegen Frankrijk was met vijf verdedigers, maar het probleem is dat je dan moeilijk aan voetballen komt als je achter staat.”

Niet verliezen het devies voor Nederland tegen Frankrijk

Nederland en Frankrijk staan nu samen met Zweden op vier punten in de groep. En bij een WK-kwalificatie is er maar één direct ticket en één play-offticket, dus elk punt is kostbaar. Winnen zou natuurlijk mooi zijn, maar Danny Blind weet dat een gelijkspel tegen Frankrijk ook erg waardevol kan zijn. “We startten uitstekend tegen Zweden, alleen het resultaat was teleurstellend. Het goede gevoel over het spel hebben we meegenomen naar het duel met Wit-Rusland. Nu wil ik ook die derde wedstrijd goed afsluiten en in ieder geval niet verliezen. Dan ben ik pas echt tevreden.”

Wedden op Nederland – Frankrijk