WK 2018 kwalificatie. Zaterdag om 20:45 uur speelt Bulgarije thuis tegen Nederland in het Vasil Levski Nationaal Stadion te Sofia. Oranje staat tweede in kwalificatiegroep A met zeven punten, Bulgarije is vierde met zes punten.

In totaal zullen de landen in groep A tien duels spelen, dus na zaterdag zijn we halverwege. Dan kunnen de kansen op kwalificatie voor het WK Voetbal 2018 in Rusland worden ingeschat. Momenteel is de positie van Oranje zeer wankel. Als Bulgarije in zijn hoofdstad drie punten ophaalt, dan lijkt het wankelen om te gaan slaan naar een onomkeerbare ineenstorting.

Bulgarije – Nederland

De tien vorige confrontaties tussen Bulgarije en Nederland geven niet zoveel hoop. Beide landen wonnen vier duels en dan blijven er dus twee gelijke spelen over. Wel dateert de laatste match alweer van 2007, toen Nederland dankzij goals van Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy won met 2-0. Sneijder is nog steeds van de partij.

Twee Bulgaren hebben een verleden in de Eredivisie: Stanislav Manolev (PSV) en Nikolay Mihaylov (FC Twente). Al te veel gerenommeerde namen zal je niet aantreffen in de selectie van de Oost-Europeanen. Ivelin Popov speelt bij Spartak Moskou en is vermoedelijk qua transferwaarde de kostbaarste Bulgaar. Hij is een veelzijdige pion die zo ongeveer alle aanvallende posities kan innemen. Dit traject maakte hij voor zijn land al treffers tegen Luxemburg en Wit-Rusland. Hij staat na zestig interlands op twaalf goals.

Oranje moet Bulgaarse defensie weten te kraken

Zweden (3-0) en Frankrijk (4-1) gaven Bulgarije al flink op de broek en tegen Luxemburg ontsnapte het land met een 4-3 zege. Vorig jaar boekte het land ook opmerkelijke resultaten in oefeninterlands: de latere Europees Kampioen werd met 0-1 verslagen, maar in juni walste Japan er met 7-2 overheen.

Al met al is Bulgarije dus een land dat op een kwade dag rijp is voor de slacht. Ondanks alle gebreken die Nederland momenteel (of eigenlijk al drie jaar) heeft, herbergt de selectie toch genoeg aanvallend talent om de Bulgaarse defensie te kraken en ontmoedigen. Arjen Robben is weer eens van de partij en spits Bas Dost zit momenteel in een fase die doet denken aan begin 2015, toen hij eventjes Europa’s topscorer was.

Wedden op Bulgarije – Nederland

Bulgarije noteert voor winst @6.75, gelijkspel noteert @4.00 en Nederland @1.50 bij 888sport. We tippen dat beide landen tot scoren komen: both teams to score noteert @1.97. Lees ook: wedden op voetbal.