Nederland – Luxemburg WK 2018 kwalificatie. Na een roerige periode gaat het weer om de knikkers bij het Nederlands Elftal. Onder leiding van Dick Advocaat moet Oranje winnen van Luxemburg, liefst dik ook nog.

De KNVB en de spelers van het Nederlands Elftal zullen blij zijn dat er eindelijk wat rust is teruggekeerd rondom de bond en het team.

Dick Advocaat wil geen excuses van Oranje

Voor de derde keer is Dick Advocaat aangesteld als bondscoach van Oranje, na 1992-1994 en 2002-2004. Met Ruud Gullit als assistent (naast Fred Grim en Frans Hoek) moet hij het kwakkelende Nederlands Elftal terug op de weg richting WK 2018 brengen.

Na een overtuigende 5-0 oefenzege op Ivoorkust gaat het nu om de knikkers tegen Luxemburg. Hij wil geen excuses, maar alleen winst. Maar Advocaat houdt de fans wel voor dat het even kan duren. “Er is kwaliteit genoeg aanwezig nu. We moeten winnen. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar wel tegen een ploeg met acht, negen man achter de bal. We zullen geduldig moeten zijn in de passing.”

Wesley Sneijder, Stefan de Vrij en Wesley Hoedt in de basis

De eerste basisspeler maakte Advocaat van de week al bekend. Wesley Sneijder speelt zijn 131e interland en wordt daarmee solo recordhouder van het Nederlands Elftal, boven Edwin van der Sar. Verder kiest Advocaat – op basis van de laatste training – voor een ervaren defensie met het Lazio Roma-duo Stefan de Vrij en Wesley Hoedt centraal, geflankeerd door Daley Blind op links en Joël Veltman op rechts. Jasper Cillessen staat op doel.

Op het middenveld staat Sneijder – die vandaag 33 jaar wordt – tussen Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. Dat betekent dat Davy Klaassen op de bank begint. Voorin krijgt opnieuw Vincent Janssen de voorkeur in de spits. Arjen Robben is hopelijk hersteld van zijn maagklachten deze week en begint op rechts. Aan de andere kant is er een plekje voor Memphis Depay.

Oranje kijkt met schuin oog naar Zweden – Frankrijk

Tegelijk met het Nederlands Elftal spelen vanavond de twee grootste concurrenten in de groep tegen elkaar. In Solna is Zweden gastheer aan Frankrijk. Oranje lijkt te moeten hopen op een zege van de Franse haantjes. Want die zijn met 13 punten koploper. Zweden staat op 10 punten, Nederland op 7. De tweede plek lijkt dus het hoogst haalbare. Boven ons staat ook nog Bulgarije met 9 punten, maar de verwachting is dat zij nog gaan zakken.

Maar je hebt natuurlijk alleen invloed op je eigen wedstrijd. Dick Advocaat zal Oranje ook graag veel zien scoren, want het kan uiteindelijk zomaar op doelsaldo uitdraaien. Niet alleen om de tweede plek, maar misschien zelfs nog bij de rangschikking van alle landen op de tweede plek. Na vijf wedstrijden staat Nederland op +2, waar Zweden nog op +7 staat. Luxemburg slikte maar één tegengoal van Zweden en drie van Frankrijk, dus Oranje heeft iets te winnen. Als spelers als Sneijder, Robben, Depay en Janssen in vorm zijn, kan het een mooie avond worden.

Wedden op Nederland – Luxemburg

Bookmaker 888sport is zo overtuigd van een zege van Oranje, dat het zelfs geen odds eraan geeft. Een gelijkspel noteert zelfs 26.00. Luxemburg scoorde een goal tegen Frankrijk, ‘both teams to score’ staat nu op 3.00. Natuurlijk kun je ook kijken naar het aantal goals van Oranje. Minimaal vier staat op 1.62. Ben je wat pessimistischer, kijk dan naar de 2.12 op maximaal drie goals. Voor de openingsgoal staan Vincent Janssen en Arjen Robben op 3.65 bij 888sport, Wesley Sneijder op 6.00.