Welke voetballer is op het aanstaande Wereldkampioenschap Voetbal te Brazilië het goudhaantje? Wie ramt de meeste goals in het net? Kortom, welke speler verdient de Gouden Schoen?

Criteria voor de Gouden Schoen

Laten we beginnen met het formuleren van een paar criteria. Keepers en verdedigers zijn uiteraard geen serieuze kandidaten voor de Golden Boot. Defensieve spelers en zeker opkomende backs kunnen een goaltje meepikken, bijvoorbeeld bij corners, maar normaliter is scoren een klus voor (aanvallende) middenvelders en spitsen.

Topscorer haalt meestal minstens de halve finale

Een tweede criterium is dat de potentiële topscorer aan het WK deelneemt namens een van de sterkere landen. Zelfs als de aanvaller van pakweg Honduras het op zijn heupen krijgt, dan nog is de kans groot dat hij na de groepsfase uitgespeeld is en dus geen kansen meer krijgt op een hoger aantal doelpunten. De statistieken ondersteunen de logische stelling dat de topscorer in regel speelt voor een topland. Sinds 1962, toen zes spelers de Gouden Schoen moesten delen, speelde alleen in 1986 een topscorer voor een land dat ontbrak in de halve finale. Het betrof Gary Lineker van Engeland. De vier teams in de halve finale spelen zeven wedstrijden, terwijl er in de groepsfase al zestien landen worden uitgeschakeld die dus op drie duels blijven staan.

Profiteren van zwakke opponenten

Een derde criterium is dat de kandidaat in de groepsfase relatief zwakke tegenstanders treft. In een groep met drie landen van buiten de FIFA top 50 is het immers makkelijker scoren dan tegen drie titelkandidaten. Wat dat betreft is het voor de kansen van Robin van Persie ongunstig dat hij de verdedigers van Spanje en Chili moet zien te verschalken. In 1994 werd de Gouden Schoen gewonnen door Hristo Stoichkov en Ogel Salenko. Misschien kreeg de Bulgaar een linkerschoen en de Rus een rechterschoen. Bulgarije schopte het tot de halve finale, Rusland struikelde al in de groepsfase. Beide spelers maakten zes treffers. Salenko verrichte beulswerk tegen Kameroen: vijf doelpunten. Opvallend genoeg waren de zes goals op het WK in de VS zijn enige internationale goals. Van Persie zal dus moeten profiteren van de confrontatie met Australië, dat wordt gezien als één der zwakste deelnemers.

Consistentie telt

Een vierde criterium is consistentie. Een plotse lawine aan goals, zoals Salenko overkwam in 1994, is onwaarschijnlijk. Na de vijfklapper van Salenko waren er op de daaropvolgende Wereldkampioenschappen slechts vier hattricks te bewonderen. Gabriel Batistuta deed het voor Argentinië tegen Jamaica, Miroslav Klose voor Duitsland tegen Saodie-Arabië, Pauleta voor Portugal tegen Polen en Gonzalo Higuaini voor Argentinië tegen Zuid-Korea. En guess what? Dit viertal won ondanks hun hattricks niet de Gouden Schoen.

Speelwijze

Een vijfde criterium is of de kandidaat voor de titel van  topscorer daadwerkelijk als eindpunt van aanvallen wordt benut. Spanje speelt al jarenlang met een zogeheten “valse negen”, een spits die eerder een aanvallende middenvelder is dan een afwachtende afmaker. Bij Spanje is het voor de spits minstens zo belangrijk om de bal vast te houden en ruimte te scheppen voor teamgenoten als om op goal te schieten. Brazilië deed dat anders in 2002, toen het kampioen werd in Japan en Zuid-Korea. Iedereen in het team wist: scoren laten we over aan Ronaldo. Hij werd de topscorer van het toernooi.

Favorieten: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar

De drie favorieten om de Golden Boot bij elkaar te scoren zijn uiteraard Lionel Messi van Argentinië, Neymar van gastland Brazilië en Cristiano Ronaldo van Portugal. Zij voldoen aan bovenstaande criteria: ze fungeren in een aanvallende rol, van hun landen wordt veel verwacht, ze hebben dit seizoen constant goals geleverd en ze vormen de spil van hun land.

Waar de drie spelers in verschillen is in de tegenstand die ze treffen in de eerste ronde. Cristiano Ronaldo scoorde in de play-off voor plaatsing voor het WK een hattrick tegen Zweden. Kan hij dat kunststukje herhalen tegen de groepsgenoten Duitsland, Ghana en de Verenigde Staten? Als Portugal als nummer twee naar de achtste finale gaat, dan speelt het land vermoedelijk tegen België of Rusland en daarna tegen Argentinië.

Argentinië herbergt ook Aguero en Higuain

Bij de Argentijnen is de blik uiteraard gericht op Messi, maar laten we niet vergeten dat de Zuid-Amerikanen nog twee andere zeer bekwame topspitsen in huis heeft. Misschien kiest de bondscoach voor een formatie met drie aanvallers en in dat geval moet Messi de voorzetten delen met Gonzalo Higuain en Sergio Aguero. Tijdens de kwalificatieduels maakte Messi tien goals, Higuan negen en Aguero vijf.

Robin van Persie is topscorer kwalificaties

Robin van Persie was tijdens de kwalificaties niet alleen de topscorer van Oranje maar ook van de Europese kwalificatiezone. Hij beleeft een ongelukkig seizoen bij Manchester United en is keer op keer uit de roulatie vanwege fysiek ongemak. Bij Duitsland worden de goals verdeeld over spitsen en middenvelders. Grootste kanshebber namens onze oosterburen voor de Golden Boot is Thomas Muller, terwijl hij misschien niet eens telkens in de basis start. In de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone werd Luis Suarez van Liverpool de topscorer.

Karim Benzema en Diego Costa

Andere interessante namen om over na te denken zijn Karim Benzema van Frankrijk, dat zich na het teleurstellende WK 2010 en het lichte herstel op het EK 2012 weer wil mengen in de strijd om de prijzen, en Diego Costa van Spanje. De in Brazilië geboren spits van Atletico Madrid heeft nog maar weinig minuten gemaakt voor zijn nieuwe land, maar heeft zich bij Atletico één van de bruutste afmakers van Europa getoond.

 De favorieten bij bookmaker Unibet.com

Lionel Messi 8,00

Cristiano Ronaldo 13,00

Neymar 13,00

Sergio Aguero 17,00

Luis Suarez 18,00

Diego Costa 18,00

Robin van Persie 35,00