Nederland verloor in de halve finale van het WK 2014 pas na de gehate strafschoppenserie van Argentinië. Hier zijn vijf feiten over Nederland tegen Argentinië.

1 Argentinië staat voor de vijfde keer in een finale van een WK. De vorige keer was in 1990, toen ze evenals in 1930 de eindstrijd verloren.

2 In de finale treft Argentinië op 13 juli Duitsland. De Nationalmannschaft was op de twee vorige WK’s verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Albiceleste. Het is nooit eerder voorgekomen dat een land op 3 WK’s na elkaar in de knock-out fase wordt uitgeschakeld door dezelfde opponent.

3 Mocht Duitsland het WK winnen, dan is Argentinië voor de 4e keer in totaal door de Duitsers uit het toernooi gewipt. In dat geval wordt het record van Chili en Brazilië geëvenaard, want Chili werd de 4 keer dat het in de knock out fase stond telkens door de Brazilianen uitgeschakeld.

4 Nederland won de tos en mocht als eerste schieten in de penaltyreeks. Statistisch gezien wint de eerste nemer vaker dan de tweede nemer. Maar bij de match van Oranje tegen Costa Rica verloren Los Ticos de reeks terwijl ze wel begonnen. Nu verloor Nederland dus tegen Argentinië terwijl Oranje aan de penalty’s begon. Oftewel, twee keer op rij verloor de eerste nemer de reeks. Daarvoor had de eerste nemer 9 series op rij gewonnen.

5 Dit was de eerste halve finale op een WK ooit die eindigde in 0-0.