Voorspellen is verrekte lastig, zeker als je het vooraf moet doen. Op werk, in de familie, via de buren of op internet word je gepusht om een WK poule in te vullen. De deadline nadert, het toernooi begint morgen.

De zelfbenoemde experts en kenners werken weken aan hun voorspellingen. De sterke kanten van de 5-3-2 formatie van Oranje worden vergeleken met het tiki-taka van Spanje, de looplijnen van Robin van Persie worden gemeten en via de stelling van Pythagoras gerelateerd aan de tacklezones van Sergio Ramos, het stemvolume van Louis van Gaal wordt gekoppeld aan het aantal steekballen van Sneijder.

Geluk is met de dommen

Het kan ook anders. Geluk is met de dommen tenslotte en met een paar hulpmiddelen kan je snel en kennisloos een fatsoenlijke voorspelling afleveren. Bekijk bijvoorbeeld de stand van de FIFA Ranking en wijs het land dat hoger staat aan als winnaar van een match. Of kijk naar de inschatting van gokkantoren. Het land met het kleinste getal (een lage “odd”) is de grotere favoriet.

Gemiddeld 2,46 goals per duel in groepfase

Dan moet er nog een score worden verzonnen. Een leek zal het verleidelijk vinden om bij de match Brazilië – Kroatië 6-0 of 12-1 in te vullen, maar dat zijn geen vaak voorkomende uitslagen. Sinds het WK 1990 in Italië vallen er bij wedstrijden in de groepsfase gemiddeld 2,46 goals. Een slimme voorspelling is dus 2-1 of 3-0, zodat je aantal voorspelde goals in statistisch opzicht realistisch is.

Gemiddeld 2,50 goals per duel in knock-out fase

In de tweede ronde, de knock-out fase, is het gemiddelde 2,50 goals, in de kwart finale 2,25, in de halve finale 2,00 en in de finale slechts 1,50 goals. De troostfinale om plek drie is een uitzondering op de regel dat er later in het toernooi minder goals vallen: gemiddeld 4,00 goals. Vul bij je voorspellingen voor de latere rondes dus minder 2-1 en 3-0 uitslagen in en schakel over naar 2-0 en 1-1 en beperk je in de finale tot 1-1 of 1-0.

WK 2010: bij 42,4% minstens drie goals

Op het WK van vier jaar geleden vielen er bij 37,5% van de duels minder dan twee goals. Bij 42,2% waren er minstens drie goals, bij 20,3% minstens vier goals en bij 9,4% minstens vijf goals. Zeven wedstrijden (11% van het totaal) eindigden in 0-0. Deze percentages kun je in je voorspellingen verwerken (dus voorspel bij ongeveer 40% dat er minstens drie goals vallen enz), waarbij je de hoge scores reserveert voor duels tussen landen die ver uit elkaar staan op de FIFA lijst.