Play-offs WK 2018 kwalificatie. Vandaag tot en met dinsdag zijn de Europese play-offs voor het WK voetbal 2018. Zweden – Italië is het topaffiche, maar er is ook Denemarken – Ierland en Noord-Ierland – Zwitserland.

Vandaag staan twee landen tegenover elkaar die ook op Euro 2016 actief waren. Zwitserland wordt nog wel eens overheen gekeken, maar het is een sterk voetballand. Op Euro 2016 verloren ze in de achtste finales op strafschoppen van Polen.

Noord-Ierland – Zwitserland: favorietenrol voor Zwitsers

In de WK-kwalificatie pakten ze liefst 27 van de maximaal 30 punten. Hun pech was echter dat groepsgenoot Portugal dat ook deed, met een beter doelsaldo. Maar als je ook thuis met 2-0 van Portugal wint, ben je wel favoriet voor deze play-offs. Zeker met een topspeler als Xherdan Shaqiri.

Noord-Ierland kennen we natuurlijk nog van de enthousiaste fans op Euro 2016 en hun cultheld Will Grigg. Maar de spits is geen top en zit ook nu niet bij de selectie. Bondscoach Michael O’Neill doet het met een selectie die voor driekwart bij kleinere Engelse clubs speelt, een zestal in Schotland en een verdwaalde middenvelder die in Zuid-Korea actief is. Zwitserland zal vooral spits Kyle Lafferty en aanvoerder Steven Davis uit de wedstrijd moeten spelen.

Kroatië – Griekenland: Modric en co willen goed beginnen

Een andere verliezende achtste finalist van Euro 2016 is Kroatië. Dat heeft een sterke selectie met Luka Modric natuurlijk als uithangbord. Maar als je ook nog Ivan Rakitic en Ivan Perisic op het middenveld hebt en Mario Mandzukic in de spits, beschik je over echte luxe. Griekenland is de duidelijke underdog en zal er alles aan doen om spits Kostas Mitroglou, speler van Marseille, in stelling te brengen.

Zweden – Italië: Zware opgave voor Zweden

Morgen staat het eerste deel van de kraker op het programma. Zweden troefde Oranje af in de kwalificatie voor het WK voetbal 2018, maar moet nog een flinke horde nemen om volgend jaar in Rusland te staan. Zij treffen namelijk Italië, dat de pech had om bij Spanje in de kwalificatiegroep te zitten. Italië heeft al sinds 1992 geen groot toernooi meer gemist.

Deze huidige generatie is goed, maar niet onverslaanbaar. Zweden moet vooral de stugge defensie zien te kraken en ook de gevaarlijke Ciro Immobile zien te neutraliseren. Daarvoor heeft Zweden een aantal ervaren krachten met vaak ook een geschiedenis in de Eredivisie: Andreas Granqvist, Marcus Berg en Ola Toivonen.

Denemarken – Ierland: Denen favoriet

Het laatste duel voor een Europees ticket voor het WK gaat tussen Denemarken en Ierland. De Denen draaiden een goede kwalificatie. Polen was een slag te sterk, maar ze hielden wel Roemenië en Montenegro achter zich. Ierland kon het niet bolwerken tegen Servië, maar pakte wel de tweede plaats ten koste van Wales. Denemarken heeft de grotere namen met onder meer Christian Eriksen, Nicolai Jorgensen en Nicklas Bendtner, en mag als favoriet worden beschouwd.

Wedden op play-offs kwalificatie WK 2018

Wedden op voetbal? Italië wint niet zomaar van Zweden, denkt bookmaker MrGreen Sport. Zij geven Italië 2.33 op de zege, Zweden 3.30. Misschien is de 2.22 van een Zwitserse zege op Noord-Ierland wel de meest aantrekkelijke optie, samen met de 1.73 op winst voor Denemarken tegen Ierland.

Programma play-offs WK-kwalificatie Europa

Donderdag 9 november
20.45 Noord-Ierland – Zwitserland
20.45 Kroatië – Griekenland

Vrijdag 10 november
20.45 Zweden – Italië

Zaterdag 11 november
20.45 Denemarken – Ierland

Returns:
Zondag 12 november
18.00 Zwitserland – Noord-Ierland
20.45 Griekenland – Kroatië

Maandag 13 november
20.45 Italië – Zweden

Dinsdag 14 november
20.45 Ierland – Denemarken