Donderdag 12 juni 2014. Wat is er ook alweer met die dag? Het is een nationale feestdag in Rusland. Het is Helsinky Day in Finland. Het is Onafhankelijkheidsdag in de Filipijnen. Het is de Dag tegen de Kinderarbeid van de VN. Ohja, en het is de eerste speeldag van het Wereldkampioenschap Voetbal in Brazilië.

Robin van Persie is topscorer van Oranje

Robin van Persie zal met het Nederlands elftal present zijn in het Zuid-Amerikaanse land. Op het WK van 2010 was hij, ondanks de doortocht van Oranje naar de finale, niet de opvallendste voetballer van Nederland. Eigenlijk heeft hij pas sinds eind 2012 echt zijn draai gevonden bij Oranje, sinds bondscoach Louis van Gaal hem bombardeerde tot vaste, onbetwiste aanvaller van het team. Inmiddels is hij topscorer aller tijden voor Oranje.

Van Persie: niet arrogant zijn

Ondanks die status wil Van Persie met een bescheiden gemoed afreizen naar Brazilië. “Er is geen reden om arrogant te zijn en we moeten het gewoon iedere keer weer laten zien”, zegt de aanvaller van Manchester United. “In de jaren zeventig is op de WK’s in Duitsland en Argentinië een standaard gezet. Sindsdien zijn de verwachtingen rond Oranje altijd hooggespannen en dat zal in Brazilië niet anders zijn.”

De dertigjarige spits heeft 18 wedstrijden op een EK of WK gespeeld. Daarin kwam hij tot vijf doelpunten. Hij wil zijn gemiddelde opkrikken en formuleert een redelijk onbescheiden doel: “Ik wil komende zomer in Brazilië beslissend zijn. En minstens vier keer scoren. Dat is mijn grote droom, daar heb ik bijna alles voor over.”

Chili

Maar hoe denken de aanstaande tegenstanders in de groepsfase over Nederland? Spanje weet dat het elk land ter wereld kan hebben en vreest Nederland dus niet. Australië zal tegen Oranje al tevreden zijn met een puntje. Maar Chili is een lastiger in te schatten tegenstander.

Felipe Gutierrez, werkzaam bij FC Twente, geeft het Nederlandse elftal een pluim. “Nederland heeft in mijn ogen een geweldig elftal. Met Arjen Robben en Robin van Persie als grote wereldsterren. Ook op het middenveld en achterin loopt veel kwaliteit rond. Nee, er is geen enkele reden om Nederland te onderschatten, jullie behoren nog steeds tot de wereldtop”, zegt Gutierrez.

Kevin Strootman ziet groei

De Chileense middenvelder noemde Kevin Strootman niet. Dat is ook terecht, want de middenvelder van AS Roma mist het WK immers vanwege een ernstige knieblessure. Hij zal pas na de zomer weer in actie komen. Hoe schat hij de kansen in van Oranje? “Er is altijd wel een verrassing. We zijn goed door de kwalificatie heen gekomen en we hebben een goed team als we collectief goed zijn. Ik geloof in Van Gaal. We zijn als team gegroeid. Vergelijk de eerste en laatste wedstrijd tegen Turkije maar in de kwalificatiereeks”, aldus Strootman.