Zakenbank Goldman Sachs meent dat het verliezen van een WK finale niet alleen het humeur van de nummer twee kan verpesten, maar ook een verziekend effect heeft op de economie. In het rapport “The World Cup and Economics 2014” wordt die stelling uitvoerig bewezen.

WK Voetbal en de aandelenmarkt

De onderzoekers van de zakenbank hebben geen seconde naar het edele voetbalspel zelf gekeken, maar richtten hun blik op de aandelenmarkten in de landen die een Wereldkampionschap wonnen en de losers die de finale verloren. Peter Oppenheimer, de opperauteur van het rapport, legt uit: “De winnaar van een WK vertoont een duidelijke piek in de weken na de grote triomf. De gemiddelde “outperformance” in de eerste maand ten opzichte van de markt is 3,5%.”

Verliezer moet bloeden

De aandelenmarkten blijven echter niet onbeperkt pieken na een succesvolle eindronde. “Gemiddeld gezien is er juist een underperformance van 4% in het jaar na de gewonnen finale.” Van de negen onderzochte nummers twee, beleefden er zeven in de maand na de finale een underperformance van 1,4%. En in de eerste drie maanden na de desastreuze nederlaag loopt het gemiddelde deficit zelfs op tot 5,6%.

Brazilië heeft kans van 48,5% op winst

De onderzoekers wagen zich ook aan het kwantificeren van de kansen van de 32 deelnemers op de glimmende, gouden bokaal. Gastland en vijfvoudig kampioen Brazilië heeft volgens de boys van GS een kans van 48,5% om wereldkampioen te worden. De twee enige andere landen met een kans van boven de 10% zijn Argentinië met 14,1% en Duitsland met 11,4%. Spanje krijgt 9,5% en Nederland 5,6% toebedeeld. België wordt door zijn gebrek aan ervaring en kleine economie wel heel erg onderschat met 0,6%.

Nederland heeft kans van 75% op tweede ronde

Maar ook de cijfers omtrent het overleven van de groepsfase zijn niet serieus te nemen. De Goldman gasten erkennen dat hun voorspellingen gebaseerd zijn op puur economische en wiskundige gronden, want als ze ook sportieve factoren mee zouden wegen, moeten ze erkennen dat Brazilië een veel lagere kans heeft om naar de tweede ronde te gaan dan 99%. Nederland, ingedeeld in wat de group of death heet, heeft een kans van 74,6% om de knock out fase te bereiken.

Drie kwart kans? Ja, als Andres Iniesta en Torres van Spanje morgen hun benen breken en de spelersbus van Chili in de befaamde Braziliaanse verkeerschaos verongelukt.

Lees hier het rapport.