Oefeninterlands WK voetbal 2018. In aanloop naar de WK-kwalificatie is het eerst oefentijd. België ontvangt met assistent-bondscoach Thierry Henry een grote tegenstander in Spanje. En ook Italië en Frankrijk duelleren.

België – Spanje: Vuurdoop Roberto Martinez en Thierry Henry

Grote opluchting in België toen Marc Wilmots op 15 juli uiteindelijk opzij werd geschoven als bondscoach van België. Zijn opvolger was opvallend: de Spanjaard Roberto Martinez, die drie jaar trainer was van Everton. Hij werd daar één wedstrijd voor het einde ontslagen, ondanks het feit dat hij de club naar de halve finale van zowel de FA Cup als de League Cup had gebracht. Vooral de fans vroegen om zijn ontslag.

Precies vier weken geleden tekende hij ineens bij de Belgische bond. Door die korte tijdsspanne moet men nog niet te veel verwachten van de Rode Duivels, waarschuwt Martinez. “Ik heb de afgelopen twee dagen al veel informatie gekregen over de spelers. Mijn doel is om ze als een sterk blok in balbezit te laten fungeren. Ik wil een ploeg die het tempo kan controleren, maar dat krijg je nog niet na twee trainingen.”

Rode Duivels moeten zich bewijzen bij Martinez

De Spaanse oefenmeester wil tegen Spanje vooral inzet en mentaliteit zien. Vooralsnog is niemand zijn plek zeker. “Het talent hebben we, maar alleen daarmee komen we er niet. Ik wil donderdag zoveel mogelijk spelers gebruiken. Ik heb zes vervangingen , zo heb ik vernomen, die wil ik allemaal gebruiken.”

Dat betekent dat ook het duel der spitsen weer open ligt. Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Divock Origi en Christian Benteke strijden om die ene belangrijke plek voorin. Benteke hoopt zich bij Crystal Palace en bij de nationale ploeg goed in de kijker te spelen. “Ik denk dat een nieuwe staf wel nodig was. Martinez houdt van offensief en technisch verzorgd voetbal en dat moet mij liggen. Hij heeft nog geen hiërarchie vastgelegd voor de spitsen.

Ook Spanje met nieuwe bondscoach: Julen Lopetegui

Bij de tegenstander zal het even wennen zijn zonder Vicente del Bosque na liefst acht jaar. De redelijk onervaren Julen Lopetegui nam het stokje over. Onervaren, maar wel bekend bij veel spelers. Tussen 2010 en 2014 was hij namelijk bondscoach bij Spanje onder 19, onder 20 en onder 21. Met onder 19 en onder 21 werd hij Europees kampioen. De afgelopen twee jaar leidde hij FC Porto.

Frankrijk – Italië: Didier Deschamps moet weer opbouwen

Het andere topduel morgen gaat tussen verliezend EK-finalist Frankrijk en Italië. De verslagenheid in Frankrijk was groot na de verloren finale van het EK 2016 tegen Portugal, maar bondscoach Didier Deschamps begint weer met goede moed aan een nieuw traject. Dat gebeurt voorlopig nog zonder Karim Benzema. “Het is niet het juiste moment voor een terugkeer van Benzema bij de nationale ploeg”, aldus Deschamps, die Benzema niet voor altijd wilde afschrijven.

Richting het eerste kwalificatieduel met Wit-Rusland (op 9 september) spart zijn Frankrijk met Italië. Deschamps heeft vooral zijn defensie omgegooid. Onder meer Patrice Evra en Bacary Sagna hebben geen plekje gekregen. Maar de rest van de ploeg die het zo goed deed op het EK 2016, lijkt zijn basisplek te hebben behouden.

Met het vertrek van Antonio Conte naar Chelsea heeft Italië net als België en Spanje een nieuwe bondscoach aangenomen: de redelijk onbekende Giampiero Ventura. De 68-jarige Ventura trainde sinds begin jaren ’80 liefst 17 verschillende kleine Italiaanse clubs. Vooral zijn periode bij Torino tussen 2011 en 2016 was indrukwekkend, waarin hij de ploeg van de Serie B naar de Serie A en de Europa League leidde. Maar het nationale team van Italië, dat is hele andere koek.

Overzicht oefeninterlands WK 2018

Woensdag 31 augustus
18.30 Estland – Malta
19.15 Tsjechië – Armenië
19.30 Noorwegen – Wit-Rusland
20.00 Denemarken – Liechtenstein
20.00 Libanon – Jordanië
20.15 Turkije – Rusland
20.30 Albanië – Marokko
20.45 Duitsland – Finland
20.45 Ierland – Oman

Donderdag 1 september
02.30 Nicaragua – St. Kitts and Nevis
14.00 Hong Kong – Cambodja
18.00 Malediven – Bangladesh
18.15 Bahrein – Singapore
20.45 Nederland – Griekenland
20.45 België – Spanje
20.45 Portugal – Gibraltar
21.00 Italië – Frankrijk

Vrijdag 2 september
19.30 Letland – Luxemburg

Zaterdag 3 september
16.30 India – Puerto Rico

Zondag 4 september
12.00 Bahrein – Jordanië