Oefeninterlands WK voetbal 2018 Nederland – Griekenland. Weinig mensen zullen van plek willen ruilen met Danny Blind. De bondscoach moet Oranje bijna in zijn eentje zien klaar te stomen voor Zweden, via eerst Griekenland.

Danny Blind nog één keer met Marco van Basten voor Oranje

Niemand lijkt assistent-bondscoach van Danny Blind te willen zijn. Dick Advocaat rook geld bij Fenerbahçe en nu gaat Marco van Basten proberen zijn idealen erdoor te drukken bij de FIFA. Ruud Gullit wilde wel, maar de KNVB snapte hem niet toen hij vroeg (voordat duidelijk werd dat Van Basten vertrok) wat er zou gebeuren bij wisselingen in het coachingsteam. Blind heeft in elk geval Van Basten kunnen overtuigen om nog de vier interlands van dit jaar te blijven. En dan moet teammanager Hans Jorritsma – tegen de wil van Blind in – ook nog vertrekken.

“Ik wist dat het transferwindow nog open is, maar dat mijn assistenten zo goed in de markt zouden liggen… Het is bizar was er de afgelopen weken allemaal is gepasseerd. Natuurlijk valt dat tegen. Ik vraag ze niet voor niets. Je gaat samen een overeenkomst aan met het idee het samen af te maken”, aldus Blind, die zegt zakelijk te kijken naar alle tumult. “De spelers zullen dit niet als zware bagage in hun hoofd meenemen”, verzekerde hij het journaille.

Oranje wil met goed gevoel naar Zweden

In een groep met verder Frankrijk als grote concurrent is het duel met Zweden komende dinsdag van cruciaal belang. Daarom hoopt Nederland tegen Griekenland – ook niet aanwezig op het EK 2016 – vertrouwen op te doen. Danny Blind hoopt dat Kevin Strootman weer een leidersrol op zich kan nemen in het veld. Dat hij scoorde voor AS Roma afgelopen weekend en man of the match werd, zal de middenvelder goed hebben gedaan.

Voorin is Vincent Janssen zeker van zijn plaats als spits, nu Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar niet zijn opgeroepen. Bij Tottenham Hotspur zegt hij al flink gegroeid te zijn. “Alles was goed geregeld. Als voetballer ben ik nu al anders geworden. In drie maanden leer je ontzettend veel, helemaal van duels op hoog niveau. Wij willen naar het WK en gaan ons van onze beste kant laten zien. Dat leeft in de groep. Janssen zegt verder dat de groep zich buiten alle perikelen rond Oranje houdt. “Daar zijn wij niet mee bezig. Onze focus is op de wedstrijden. Wat daar omheen gebeurt, is ons pakkie-an niet.”

Griekenland fijne tegenstander voor Oranje

12 jaar geleden Europees kampioen, afgelopen jaar laatste in de kwalificatiegroep voor een EK. Dat is het trieste verhaal van Griekenland. Noord-Ierland, Roemenië, Hongarije, Finland en zelfs de Faeröer plaatsten zich boven Griekenland in de kwalificatie voor het EK 2016. Michael Skibbe mag het nu proberen als bondscoach met een toch redelijk ervaren ploeg. Maar net als Oranje, heeft ook Griekenland dus een lange weg te gaan.

Wedden op Ne

Vermoedelijke opstelling Nederlands Elftal

Cillessen; Veltman, Bruma, Blind, Willems; Strootman, Wijnaldum, Sneijder; Berghuis, Janssen en Promes.
derland – Griekenland