Nederland – Zweden. Dinsdag om 20:45 uur speelt Nederland in Amsterdam tegen Zweden. Het is de laatste speelronde in de kwalificatiecyclus voor het WK 2018 te Rusland. Oranje is echter praktisch uitgeschakeld. Alleen een zege met minstens zeven goals verschil geeft Nederland nog kans op deelname aan de play-offs.

Nederland neemt tegen Zweden afscheid van een generatie

Kletsen over de mogelijkheid om die marge te bereiken is onzinnig. Het gaat simpelweg niet gebeuren. Daarom staat deze match vooral in het teken van het afscheid van een generatie, de noodzaak om een toekomstplan te maken en het besef dat Nederland qua voetbal nu weer net zo klein is als begin jaren 80, toen er twee WK’s en een EK op rij werden gemist.

De landen hebben elkaar 34 keer getroffen en Oranje geniet een klein overwicht: tien zeges versus acht nederlagen. In doelsaldo leiden de Zweden met 48-45. De vorige ontmoeting was in september 2016, toen Nederland aan deze kwalificatiereeks begon met onnodig puntverlies in Solna. Het zette de toon voor een nieuwe reeks tegenslagen, verdedigende blunders en bestuurlijke dwalingen bij de KNVB, die Oranje keer op keer een paar stappen achteruit zetten.

Zweden durft meer op voorgrond te treden

De monsterzege van Zweden op Luxemburg (8-0) heeft het verschil qua doelsaldo tussen de landen definitief in Zweeds voordeel beslecht. Chapeau voor de Scandinaviers, die voor het eerst niet meer leunen op topspits Zlatan Ibrahimovic. Hij maakte veel goals maar had wellicht ook een verstikkende werking op zijn landgenoten, die het palmares en charisma van de oud-Ajacied ontberen. Zij kunnen en durven nu wat meer op de voorgrond treden.

De selectie van Nederland hangt momenteel aan elkaar van spelers die amper spelen (Jasper Cillessen, Virgil van Dijk, Davy Klaassen), nog te groen zijn (Matthijs de Ligt, Donny van de Beek) en bezig zijn met het weer op de rails krijgen van hun clubloopbaan (Memphis Depay, Vincent Janssen). Maar drie spelers van deze 23 opgeroepen man zijn echt goed genoeg qua niveau, speeltijd en vorm: Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Arjen Robben, die met zijn 33 jaar wel duidelijk op de weg terug is.

Wedden op Nederland – Zweden

Gokken op voetbal? Nederland staat op @1.79, gelijkspel op @3.95 en Zweden op @4.00. Bookmaker MrGreen verwacht veel goals, maar er is ook een kans dat beide landen beseffen dat deze match toch helemaal nergens meer om gaat. Dat maakt de bet op minder dan drie goals interessant op @2.50.