Zaterdag om 22:00 uur begint Nederland tegen Costa Rica. Aan de hand van de wedstrijd van Costa Rica tegen Griekenland leggen we de tegenstander van Oranje onder de loep.

Nederland tegen Costa Rica

Dat Nederland tot de laatste acht van dit WK behoort is misschien voor velen onverwacht, maar dat Costa Rica zich ook bij de beste landen van de wereld meldt is allicht een veel grotere surprise. Evenals Nederland heeft Costa Rica nog geen nederlaag geleden, terwijl het in de groepsfase was ingedeeld bij de voormalige wereldkampioenen Italië, Engeland en Uruguay.

Griekenland

Wel moest Costa Rica twee gelijke spelen toestaan. Eerst in de derde speelronde tegen Engeland, toen Costa Rica al verzekerd was van de tweede ronde. En vervolgens in de achtste finale tegen Griekenland, toen het in reguliere speeltijd 1-1 werd. Costa Rica sleepte er op het tandvlees een verlenging uit en won vervolgens de strafschoppenreeks.

Naar Costa Rica tegen Griekenland werd niet met dezelfde opwinding uitgekeken als naar pakweg Brazilië tegen Chili. Toch werd het niet de trage, defensieve match die werd gevreesd. De teams waren bereid om te pressen op het middenveld en wachtten niet massaal rondom het eigen strafschopgebied op initiatief van de ander. Het tempo lag redelijk hoog, er waren kansen over en weer.

Louis van Gaal

Bondscoach Louis van Gaal zal het interessant vinden dat Griekenland een manier had gevonden om Costa Rica positionele problemen te bezorgen op het middenveld. Yeltsin Tajeda en Celso Borges van CR trachtten Maniatis en Samaris op de huid te zitten, maar de derde Griekse middenvelder Karagounis sloop naar voren en dwong een van de drie centrale verdedigers om hem op te vangen. Dat durfde CR niet constant te doen, want dat zou ze weer kwetsbaarder maken voor de inkomende Griekse vleugelspelers.

De Griekse spits Samaras werd bediend met lange diagonale voorzetten. Hij kon het echter niet in zijn eentje bolwerken en de oude Karagounis was niet rap genoeg om tijdig aan te sluiten. De backs Holebas en Torosidis waren verantwoordelijk voor een groot deel van de crosses. Als zij naar voren kwamen, forceerden ze gelijk Bryan Ruiz en Bolanos om ook terug te komen.

Bryan Ruiz

Costa Rica kwam tegen de verhoudingen in op voorsprong. De goal van Ruiz was wel exemplarisch voor hoe CR gevaar tracht te stichten. De bal gaat naar de flanken en vanuit het midden rennen middenvelders naar het strafschopgebied. Ruiz kon de bal net buiten de box aannemen omdat de Griekse verdedigers zich allemaal stevig in de eigen 16 meter hadden opgesteld.

De coach van Griekenland, Santos, switchte na de 1-0 naar een 4-4-2 formatie en vlak daarna kreeg de Costa Ricaan Duarte een tweede gele kaart. Santos maakte weer een ingreep: er kwam een derde spits bij, Gekas. Het kostte tijd voordat Costa Rica goed om ging met zijn numerieke minderheid. De vleugelspelers beseften pas na een tijdje dat ze minder wijd moesten gaan staan en dat ze het gat met de backs kleiner moesten maken.

Crosses

Griekenland had een groot overwicht en werd vlak voor tijd beloond met de gelijkmaker. Vanuit het middenveld werd telkens gekozen voor een breedtepass naar voren in plaats van voor korte passes. De backs pompten nog meer crosses in de box. Costa Rica werd bestookt met voorzetten, terwijl zo af en toe Christodoulopoulos vanaf de rechterflank er een dribbel uitgooide. Dankzij keeper Navas bleef het zo lang 1-0, maar Griekenland had best met 1-3 of meer kunnen winnen.

Conditie

Ook conditioneel was CR zwakker. Spits Joe Campbell was in de laatste 20 minuten nergens meer te bekennen. Zijn manier van spelen is hectisch en energiek, maar dat brak hem in de slotfase dus op. Al het hele toernooi moet CR het vooral hebben van spelhervattingen. Maar als een corner tot niets leidt, dan is er natuurlijk het gevaar van een rappe counteraanval van de tegenstander. Griekenland verprutste een counter waarbij het een overwicht had van vijf tegen twee man.

Wat CR op de been hield was pure wilskracht en een gebrek aan technisch vernuft van de Grieken. Ze gooiden zich in de baan van elk schot en van elke pass. Nevas was en bleef de held van Costa Rica, want hij redde de penalty van Gekas. Hij speelde samen met de Griek bij Levante.

Oranje

Wat moeten we concluderen? Iedereen roept nu natuurlijk: “Costa Rica moet je niet onderschatten”, maar de wedstrijd in de tweede ronde biedt het land weinig hoop op een stunt tegen Oranje. De drie sterkste punten van Costa Rica zijn de verbetenheid in de duels van de verdedigers, keeper Nevas en de snelheid bij counters. Nederland moet het veld breed houden, Costa Rica laten werken en rennen en crosses in de box pompen. Wat Robben moet doen hoeven we hem natuurlijk niet te vertellen, die zal op intuitie een handjevol verdedigers voor aap zetten.

Misschien staat het bij rust nog steeds 0-0, maar Oranje toont al het hele WK 2014 geduld en hoeft in Salvador minder te lijden onder de hitte dan in Fortaleza. Alle spelers beseffen dat deze loting een geschenk is. Als Costa Rica secuur de duimschroeven wordt aangedraaid, dan kan na de rust een veilige marge ontstaan van twee of drie goals.