Vanavond om 22:00 uur speelt Nederland tegen Argentinië in de tweede halve finale van het WK 2014. Beide teams missen een belangrijke speler. Oranje mist Nigel de Jong, de verdedigende middenvelder die met tackles en soms harde charges de tegenstander afremt. De Albiceleste missen Angel de Maria, naast Lionel Messi de meest creatieve Argentijn.

Louis van Gaal

Louis van Gaal loste het gemis van De Jong tegen Costa Rica op door de 5-3-2 formatie te verruilen voor 3-4-3. Dat was geen lastige keus want het was te voorzien dat Costa Rica met alleen Joel Campbell in de spits geen aanvallende intenties zou hebben tegen Oranje. Tegen Argentinië zal Van Gaal vermoedelijk terugkeren naar 5-3-2.

Robin van Persie en Ron Vlaar

Robin van Persie had daags voor de wedstrijd maagklachten en Ron Vlaar kampt met een bezeerde knie. Mochten zij niet kunnen starten, dan staan Klaas-Jan Huntelaar en Joel Veltman klaar om voor het eerst in de basis te starten. Argentinië beschikt weer over linksback Marcos Rojo, terwijl Sergio Aguero misschien in de aanval kan beginnen.

Angel di Maria

Door het wegvallen van Di Maria (Real Madrid) wordt het voor Argentinië lastiger om het middenveld te verbinden met de aanval. Misschien zal Lionel Messi zich wat dieper laten wegzakken om de bal op te pikken of makkelijker aanspeelbaar te worden. Met Ezequiel Lavezzi op de linkerflank en Enzo Perez op de rechterflank kan Messi dan driehoekjes vormen. Lavezzi zal zich weinig bemoeien met het verdedigen van Arjen Robben op de Nederlandse rechterflank maar zal juist graag de duels aangaan met rechtsback Dirk Kuyt – als de Katwijker althans in die positie start.

Arjen Robben

Het is duidelijk dat het Nederlands Elftal alleen de Argentijnen kan verslaan als Arjen Robben de vorm etaleert van de vijf vorige wedstrijden. Alhoewel hij sinds de eerste helft tegen Australië niet meer heeft gescoord, heeft hij wel voor dreiging, assists en formidabele doorbraken zoals de penalty tegen Mexico gezorgd. De Argentijnse verdedigers zullen het in sprintduels afleggen tegen de dertigjarige speler van Bayern Munchen. Hij zal vele duels aangaan met Rojo, terwijl Memphis Depay (als hij start) op links zich bezig kan houden met Pablo Zabaleta, niet alleen in een poging langs hem te komen, maar ook om te voorkomen dat Zabaleta een counteraanval opzet.

Lionel Messi

De hoofdvraag is wat Nederland moet doen om Messi van de bal te houden of, zodra de held van de Alibiceleste wel aan een dribbel begint, wie hem zonder een forse overtreding te maken moet frustreren. Wijnaldum en Sneijder lijken niet berekend te zijn op die taak, terwijl Daryl Janmaat al twee keer voor de basis werd gepasseerd en dus ook niet barst van het zelfvertrouwen.

Schaakvoetbal

Overigens hoeven we niet te verwachten de Argentijnen een stormloop op het Nederlandse goal ontketenen. Ze weten verdomd goed dat een hoge verdedigingslijn veel te riskant is gezien de snelheid van Robben. Het verdedigende blok van de Argentijnen zal dus het eigen strafschopgebied opzoeken. Als beide teams niet het initiatief willen nemen wordt het een nerveus potje schaakvoetbal.

Lees hier tien statistieken over Nederland tegen Argentinië.