Woensdag om 22:00 uur begint Nederland tegen Argentinië, de tweede halve finale van het WK 2014. Wat maakt de Zuid-Amerikaanse Alibiceleste zo sterk?

1 Ten eerste uiteraard de sterspeler, de vedette, de spil van elke aanval, het dribbelende gevaar, de Messiaanse Verlosser van het Argentijnse voetbal: Lionel Messi. In juni 2005 liep de kleine, puisterige Messi op de Nederlandse voetbalvelden tijdens het WK Voetbal voor onder de 20 jaar. Al toen was zijn reputatie hem voorbij gesteld. De Nederlandse tv liet hem drop en haring eten. En nu, negen jaar later, is hij een van de allergrootsten in de sport ooit.

Samen met Arjen Robben is Messi tot nu toe de beste en meest effectieve speler van het toernooi. Cristiano Ronaldo van Portugal is al lang weer thuis, Luis Suarez is de bad boy van het WK en de Braziliaan Neymar komt vanwege zijn gebroken ruggewervel niet meer in actie. Messi en Robben kunnen face to face bepalen wie nou echt de maestro is.

2 Gonzalo Higuain scoort weer. De spits van Napoli maakte de enige en dus winnende treffer tegen België. Na een kluts kwam de bal toevallig voor zijn voeten, terwijl hij nog met zijn rug naar het Belgische goal stond. Higuain wist instinctief wat hij moest doen: de bal langs hem laten rollen, draaien en zonder te kijken verlengen naar de lange hoek. Keeper Thibault Courtois was voor het eerst dit WK echt kansloos.

3 Javier Mascherano ruimt op het middenveld op. De speler van Barcelona zorgt er voor dat de verdediging van Argentinië wordt ontlast en levert de bal snel weer in bij de creatievere spelers (lees: Messi, zeker nu Angel di Mari geblesseerd is).

Tegen de Belgische Rode Duivels was de relatief kleine Mascherano een plaag voor Axel Witsel en Marouane Fellaini, alhoewel die gaste met hun imposante afrokapsels een kop groter zijn dan de Argentijn. Oranje mist Nigel de Jong op het middenveld, waardoor Mascherano des te meer gelegenheid krijgt om zijn noeste arbeid te verrichten.

4 Sergio Aguero is hersteld. De aanvaller van Manchester City deed niet mee tegen de Belgen, maar vanwege de absentie van Di Maria is er een grote kans dat hij wel op het veld staat tegen Nederland. En anders kan hij altijd nog vanaf de bank instromen. Aguero maakte vorig seizoen in 23 optredens 17 goals in de Premier League.

5 Argentinië faalt niet in de halve finale. Twee keer won het land de mondiale titel en één keer ging het mis in de finale voor de Argentijnen. Daarnaast strandde het land vier keer in de kwart finale. Maar de halve finale is nog nooit het eindstation geweest. Oranje bleef in 1998 steken bij de laatste vier.