De krant Washington Post heeft droevig nieuws: Nederland overleeft groep B op het WK Voetbal niet. Toegegeven, de WP is er vroeg bij met deze primeur. Maar de claim is gedaan op basis van statistische inzichten dus dan klopt het natuurlijk.

Slecht EK

De auteur van het stuk erkent dat Oranje zich met gemak heeft geplaatst voor het WK. De runner-up van het WK 2010 haalde 28 van de 30 beschikbare punten. Robin van Persie en Arjen Robben worden “de sterspelers van Manchester United en Real Madrid” genoemd. Dan komen de zwakke punten van het Nederlands Elftal. Te beginnen bij de zwaktes die werden blootgelegd op het EK 2012, waar de drie groepswedstrijden verloren gingen. Die domper relativeert de prestaties in de WK-kwalificatie.

Oranje te oud

Daarnaast is het team te oud geworden. Voetballers pieken op hun 25e en 26e. De terugval zet in rond het 30e levensjaar en accelereert vanaf dat moment. Een grafiek laat zien dat in de Engelse Premier League 25- en 26-jarigen veruit de meeste speelminuten krijgen. Keepers en centrale verdedigers hebben een iets langere houdbaarheidsdatum. De acht overige spelers van Oranje in de basis van de WK-finale hadden toen een gemiddelde leeftijd van 27,6 jaar. Degenen die ook op het WK 2014 spelen zijn dus te oud, of zijn vervangen door spelers met minder kwaliteit. Het middenveld zou bestierd moeten worden door Kevin Strootman en Marco van Ginkel. Bondscoach Louis van Gaal werd hard geraakt door de blessures van beide.

Nederland mazzelde bij kwalificatie voor WK

Vervolgens wil de auteur toch verklaren hoe het kan dat Nederland slechts twee punten liet liggen in de kwalificatiereeks. De verklaring is lastig te bewijzen: Nederland mazzelde door een hoog percentage van de kansen om te zetten in doelpunten, terwijl de tegenstanders pech hadden en een hoog percentage van hun kansen niet te benutten. Oranje had in de aanloop naar het WK 2014 een “hot run”, de tegenstanders een “cold run”.

Nederland maakte meer goals dan mocht worden verwacht

De schrijver heeft alle kansen de landen in de kwalificatiegroep bekeken en berekend hoeveel goals die kansen normaal gesproken op zouden leveren (en hoeveel tegengoals verwacht konden worden). Nederland heeft volgens hem beter gepresteerd dan mocht worden verwacht. De verwachting was dat het aantal verwachte goals van Oranje ruim 60% zou bedragen van het totale aantal goals in een match. In de realiteit maakte Oranje ruim 80% van het totale aantal goals in een duel. Er is sprake van overperformance.

5-3-2

Daarna bespreekt de auteur de switch van 4-2-3-1 naar een 3-5-2 formatie (of 5-3-2). “Ik wil de invloed van Van Gaal, een tactische meester, niet uitgummen. Zijn aanpassing kan de boel redden bij Oranje”, schrijft hij. Hij onderbouwt die stelling met een analyse van de vriendschappelijke partijen tegen Ghana en Ecuador. Op basis van de kansen die in die twee wedstrijden over en weer werden geschept, komt hij uit op een verwachting dat Nederland 83% van het totale aantal goals zou maken.

Spanje en Chili sterker

“Ze maken een kans als de correctie van de bondscoach succesvol is. Op basis van twee friendlies, beide gespeeld in Nederland, valt natuurlijk niet heel veel te zeggen. Kijken we naar een langere reeks duels van Oranje, dan ziet het er niet zo goed uit. Er zitten duidelijk wat gaten in de selectie. In groep B met daarin ook Spanje en Chili is op basis van mijn berekeningen Nederland het derde beste team.”

Het artikel staat hier.