Het voetbal van het Nederlands Elftal op het WK 2014 heeft voor- en tegenstanders opgeleverd. Veel fans maakt het niet uit dat Oranje wat verdedigend speelt, maar van twee oud-internationals komt een hoop kritiek.

Mark van Bommel: Zonder Arjen Robben scheelt 60 procent

Een van de critici is 79-voudig international Mark van Bommel. De oud-middenvelder trekt een vergelijking met vier jaar geleden. “Wij speelden wel twintig, dertig meter verder naar voren dan dit team doet. Wij probeerden wél geregeld druk te zetten”, aldus Van Bommel.

De oud-speler van onder meer PSV, FC Barcelona en Bayern München snapt zijn voormalig trainer en nu bondscoach Louis van Gaal wel. “Begrijp me goed, ik veroordeel dit niet, hè. Ik snap deze keuze wel, juist met dit materiaal. Maar je kunt er natuurlijk niet omheen dat dit puur reactievoetbal is, gestoeld op verdedigen. Op terugzakken. En wat als je Arjen Robben weghaalt? Dat scheelt zestig procent, gok ik.”

Frank de Boer snapt ‘rotsysteem’ van Van Gaal

De trainingen van Ajax zijn begonnen, zonder internationals. Ajax-trainer Frank de Boer vindt desgevraagd de 5-3-2 van Louis van Gaal ‘een rotsysteem’ om tegen te voetballen. “Het is niet mijn smaak, want ik ben meer van het zoveel mogelijk hebben van de bal. Maar tot nu toe gaat het goed en dan heb je het gelijk aan je zijde. Het resultaat vergoedt veel.” De Boer wees daarbij ook, zonder namen te noemen, op het belang van Arjen Robben en Robin van Persie. “Spelers die het verschil kunnen maken, doen dat ook. Daar is het systeem op gebaseerd.”