Nederland – Italië, oefenwedstrijd. Een stortvloed aan kritiek op Danny Blind, de KNVB en alles wat Oranje is. Zo waren de afgelopen dagen na de 2-0 nederlaag tegen Bulgarije. En dan wacht een oefenduel met Italië.

Het deed pijn aan de ogen van iedereen die een hart heeft voor het Nederlandse voetbal. Het schlemielige optreden van het Nederlands Elftal zaterdag tegen Bulgarije, nota bene de nummer 71 van de FIFA-ranking achter landen als Benin, Haïti en Guinea. Wesley Sneijder probeerde nog het excuus aan te voeren dat de opbouw richting het duel rommelig was met plotselinge blessures. Arjen Robben was gewoon eerlijk: het was drie keer niks. Het WK 2018 is nog ver weg.

Nederland – Italië

De man waarvan voetbalminnend Nederland vond dat hij nooit bondscoach had mogen worden, werd na 20 maanden opzij geschoven na de zoveelste teleurstelling: Danny Blind, hiervoor alleen in 2005-2006 hoofdtrainer geweest.

De eerder benoemde kroonprins en automatische vervanger van Guus Hiddink, een constructie van de KNVB waar velen van gruwelden. Blinds prestatie bij Oranje: 8 gewonnen, 3 gelijk, 7 verloren. Kwalificatieduels: 3 gewonnen, 1 gelijk, 5 verloren.

Fred Grim moet Nederlands Elftal neerzetten

Terwijl de KNVB naarstig op zoek gaat naar een vervanger voor Danny Blind, moet – niet mag – Fred Grim de honneurs waarnemen. De oud-doelman die drie jaar Almere City als hoofdtrainer heeft geleid. Hij moet een elftal opstellen dat waarschijnlijk zeer weinig zin gaat hebben in het oefenduel met Italië. Een eerste begin zou zijn om de teleurstellingen van zaterdag eruit te houden: Matthijs de Ligt, Kevin Strootman, Quincy Promes, Bruno Martins Indi, Davy Klaassen… Misschien zouden elf nieuwe namen niet gek zijn.

Vermoedelijk zal Grim in elk geval heel wat nieuwe poppetjes gaan opstellen, omdat niemand zijn normale niveau haalde tegen Bulgarije. Arjen Robben en Bas Dost blijven misschien staan, respectievelijk als aanvoerder en bij gebrek aan een andere spits. Maar verder is het gissen naar de opstelling in de waarschijnlijk enige interland van Fred Grim als bondscoach.

Italië hecht geen belang aan Oranje

Voor tegenstander Italië is kwalificatie voor het WK 2018 ook geen sinecure, maar dichterbij dan voor Oranje. Zij strijden namelijk met Spanje in de groep. Na een onderling gelijkspel staan ze allebei op 13 punten, ver voor de rest, maar met een beter doelsaldo voor Spanje. Afgelopen zaterdag won Italië plichtmatig met 2-0 van Albanië, via een penalty van Daniele de Rossi en een goal van Ciro Immobile.

Voor bondscoach Gian Piero Ventura is deze wedstrijd vooral een mogelijkheid om enkele spelers nog in actie te zien tegen een tegenstander, waarvan men dacht dat hij geducht zou zijn. Dus het kan goed zijn dat een aantal bankzitters van afgelopen zaterdag vanavond in de basis staan. Het zijn geen grote namen, behalve misschien Gianluigi Donnarumma en Matteo Darmian, maar de namen van de Bulgaren weten wij nu nog steeds niet.

Wedden op Nederland – Italië

Ondanks de blamage van Oranje geeft bookmaker 888sport het team en Fred Grim een kans. Nederland staat op 2.67 om te winnen, Italië op 2.60. Een gelijkspel in de Amsterdam ArenA noteert 3.15.

Met misschien een gedevalueerd Italië verwacht ik ook wel een gelijkopgaande wedstrijd. ‘Both teams to score’ staat op 2.00. Of kijk naar de half time/full time bet: X/X (gelijke stand bij rust/gelijkspel) noteert bijvoorbeeld 4.50. X/2 (gelijke stand bij rust/winst Italië) staat op 6.40. bij bookmaker 888Sport. Lees ook: wedden op voetbal.