Vanavond om 20:30 uur vervolgt het Nederlands Elftal zijn voorbereidingen op het WK Voetbal met een oefenwedstrijd tegen Ecuador. Bondscoach Louis van Gaal heeft misschien al een helder beeld van zijn basisopstelling voor de eerste WK-wedstrijd, maar zal tegen het Zuid-Amerikaanse land andere keuzes moeten maken.

Van 30 naar 23 spelers

Afgelopen week stelde Van Gaal een lijst op met 30 spelers en binnen drie weken moet dat lijstje worden getrimd naar 23 namen. Misschien gunt de bondscoach juist de zeven voetballers die nu op de wip zitten de kans om hun positie te versterken. Daarnaast zijn enkele spelers met buitenlandse werkgevers absent. Arjen Robben, Wesley Sneijder, Jeremain Lens, Rafael van der Vaart en Nigel de Jong spelen dit weekend nog een duel met hun club.

Tegen Ecuador alleen spelers uit Eredivisie

Dit alles bracht Van Gaal tot het besluit om aan te treden met louter spelers uit de Eredivisie. De enige uitzondering is aanvaller Robin van Persie van Manchester United. De topschutter sukkelt met een knieblessure en heeft partijen nodig om aan te sterken en zijn radar voor goals aan te scherpen.

3-5-2 in de praktijk

Daarnaast wil de bondscoach een einde maken aan het gepraat en gedebatteer over de 5-3-2 formatie door deze simpelweg in de praktijk te brengen. Hij is van mening dat de geblesseerde Kevin Strootman (AS Roma) niet vervangen kan worden door één andere speler en dat daarom het speelsysteem door elkaar moet worden gegooid. Ook vangt de 5-3-2 formatie het gemis van een sterke links-back op.

Vermoedelijke opstelling van Oranje

Keeper: Jasper Cillesen (Ajax). Net kampioen geworden met zijn ploeg, lijkt vrij zeker van een startplek op het WK.

Rechtsback: Daryl Janmaat. Zonder zijn aanvallende impulsen zou Van Gaal misschien de 5-3-2 niet eens overwegen.

Centrale verdedigers: Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord). De twee Feyenoorders hebben aan het einde van de competitie bij hun club gesnuffeld aan de 5-3-2 formatie.

Linksback: Terence Kongolo (Feyenoord).

Verdedigende middenvelders: Daley Blind. De Ajacied verschoof ook bij zijn club van de verdedigende naar de middenste linie. Jordy Clasie (Feyenoord).

Aanvallende middenvelders: Georgino Wijnaldum (PSV). Zijn plek wordt op het WK vermoedelijk ingenomen door Wesley Sneijder. Memphis Depay (PSV), die zijn plek later af zal moeten staan aan Arjen Robben.

Aanvaller: Robin van Persie (Man United). De topscorer aller tijden van Oranje.