Straks om 18:00 uur speelt in Amsterdam Nederland tegen Bulgarije. Het is de achtste (van tien) speelronde van de WK-kwalificatie. Oranje is na de dramatische 4-0 nederlaag tegen Frankrijk afgezakt naar plek vier in groep A en het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland is ver, heel ver weg.

Maar toch. Er is nog wel een kans. Het recept is simpel: de drie komende wedstrijden (ook nog uit tegen Wit-Rusland en thuis tegen Zweden) winnen. En dan hopen op verder puntverlies van de Zweden of zorgen dat het doelsaldo beter is. En dan ook nog hopen dat Oranje tot de acht van de negen beste nummers twee behoort, wat echt niet vanzelfsprekend is gezien de huidige stand van zaken.

Nederland – Bulgarije WK Kwalificatie

Maar eerst Bulgarije, dat Nederland in eigen huis al op een stevige oorwassing trakteerde: 2-0. Die 25 maart 2017 was een van de meest donkere bladzijdes in het recente boek van Oranje, samen met andere gruwelpartijen als de nederlagen in de EK-kwalificatiecyclus tegen Tsjechië, Turkije en IJsland.

Maar het kansloze, vernederende en spartelende optreden tegen Frankrijk sloeg alles. Het kan niet anders dan dat de oranjeklanten vrijdag op het trainingsveld stonden met lood in de schoenen, een kater in de kop en een gebroken geest.

Kansrijk voor plaatsing

Een paar negatieve records werden gebroken: het meeste aantal schoten op goal tegen in de afgelopen 50 interlands (twaalf), de grootste competitieve nederlaag ooit van Nederland (m.u.v. de Olympische Spelen), in totaal maar zes balcontacten van Oranje in het Franse strafschopgebied. En dat terwijl de Bulgaren donderdag drie punten opeisten tegen Zweden (3-2) en plots weer kansrijk is voor plaatsing.

In deze fase had Nederland gehoopt tegen een geknakt team te spelen dat het WK voetbal toch al kan vergeten en misschien veel afzeggingen kent. Het tegendeel is nu waar: Bulgarije verschijnt in zijn sterkste formatie, met een sterke wil.

Gokken op doelpunten

Met wie moet Dick Advocaat proberen te redden wat er te redden valt? Kevin Strootman is geschorst en Robin van Persie heeft knieklachten. Maar wat te doen met spelers die totaal onzichtbaar bleven (Vincent Janssen), er op los knoeiden (Arjen Robben, die de zwakste passnauwkeurigheid had) en overduidelijk niet fit zijn (Wesley Sneijder)?

Wedden op voetbal? Nederland staat voor winst op 1.30, gelijkspel op 5.30 en winst Bulgarije noteert 9.50. Een ding is al jaren zeker bij Oranje: tegenstanders gaan scoren. Minstens een goal voor de Bulgaren noteert bij bookmaker Mr Green 1.72, minstens twee 5.00.