Het WK Voetbal in het tropische Brazilië wordt een hete bedoening. Maar sommige bondscoaches willen dat het niet al te “hot” wordt. Diverse deelnemers leggen hun spelers beperkingen op omtrent hun seksuele gedrag.

Mexico verbiedt seks op WK Voetbal

Miguel Herrera, bondscoach van Mexico, geeft zijn mannen toestemming om al hun vrije tijd te verkwisten aan Facebook en Twitter. Via sociale media kunnen ze lol maken, flirten en ontspannen. Hun vrouwen en vriendinnen zijn echter niet welkom. “Als een speler niet in staat is om een maandje te leven zonder seks, dan zijn ze niet bereid om een professionele topsporter te zijn”, zegt Herrera.

De coach wil dat de Mexicanen hun oog op de bal houden, de voetbal dus. “We doen mee aan het WK om iets te presteren, om een iets groots te bereiken. Mijn mannen denken er ook zo over en ik verwacht dat ze niet eens zullen denken aan seks. Dit is een kort toernooi, als je een foutje maakt, ben je uitgeschakeld. In een competitie kan je de ene week winnen en de andere week weer opkrabbelen. Hier in Brazilië zijn fouten niet meer te repareren. En daarom moet het bij ons team alleen maar gaan om voetbal, voetbal en voetbal. Een maand zonder seks zal niemand kwaad doen.”

Schorsing Mexicanen na seksrellen

De houding van Herrera is begrijpelijk. In de afgelopen vier jaar zijn er tien internationals geschorst vanwege omgang met prostituees op wilde feestjes. Vaak ook terwijl de betreffende spelers braaf in het bedje hadden moeten liggen om vroeg wakker te worden voor een trainingskamp.

Bosnië houdt het droog

Maar niet alleen de Zuid-Amerikanen moeten hun latino lusten beteugelen. Ook Bosniërs moeten op anderen manieren gaan scoren. Bondscoach Safet Susic is stellig: “Seks is verboden tijdens het WK. Spelers die behoefte voelen lossen het maar op een andere manier op. Ze hebben twee handen. Dit is geen vakantie voor pubers. We komen hier om zo sterk mogelijk te presteren. Ik eis militaire discipline van mijn spelers.”

Brazilië vindt normale seks prima

Luiz Felipe Scolari, de bondscoach van thuisland Brazilië, heeft een mooi compromis gevonden. “Wat mij betreft komt er geen ban op seks”, zegt de man die zijn bijnaam Big Phil natuurlijk ook wel waar wil maken in Rio. “Normale seksuele interactie is prima. Wel waarschuw ik mijn spelers om zich niet te buiten te gaan aan allerlei vormen van acrobatiek in bed. Tegen bepaalde, wilde manieren van seks zeg ik nee.”

Ronaldo had pijn daar beneden

In 2002 was Scolari ook de leider van de Goddelijke Kanaries, die destijds het toernooi wonnen. Ronaldo heeft nog nachtmerries van die maand in Azië. Twaalf jaar geleden was Big Phil strikter en verbood hij alle vormen van nachtelijk vermaak. “De coach vertelde ons dat als een man zijn penis niet kan controleren, hij geen echte vent is maar een beest”, herinnert Ronaldo zich. “Toen ik de trofee op mocht tillen voelde ik een vreselijke pijn daar beneden.”

Nigeria vreest

In Nigeria wordt het debat over de verlokkingen van het vlees nog gevoerd. Christian Cukwu, een voormalige speler en bondscoach van het West-Afrikaanse land, wil dat zijn landgenoten zich gaan gedragen tijdens de eindronde. “De technische staf moet de spelers aan de leiband houden. Er zijn bepaalde zaken waar ze geen energie aan moeten verspillen en een daarvan is seks. In mijn dagen als speler en coach prentte ik mezelf in om ver weg te blijven van vrouwen. We moeten niet vergeten dat seks niet alleen een lichamelijke daad is. Aan erotiek zitten spirituele kanten vast.”

Frankrijk laat spelers ontspannen

Didier Deschamps, hoofd van Frankrijk, heeft geheel volgens de Franse tradities een liberale visie op seks. Hij zal geen verbod instellen, maar roept de Franse Haantjes op om zichzelf niet totaal uit te leven. “Ik ben geen dokter, ik weet niet of de liefde bedrijven schadelijk of gunstig is voor topsporters. De partners van de spelers zijn welkom. En kinderen van de spelers hebben het recht om hun vader te zien.” De teamarts van Frankrijk heeft de opvatting dat seks de voetballers zal helpen met ontspannen. “Zolang ze maar niet de hele nacht bezig zijn”, voegt hij toe.

Engeland

De Engelse bond heeft nog geen statement gemaakt omtrent dit hot issue. Bondscoach Roy Hodgson was in 1994 de manager van Zwitserland en riep toen vlak voor het WK op tot een seksverbod. De Zwitsers maakten zo`n stampij dat hij in allerijl zijn regel introk. Steven Gerrard van Liverpool wil dat de Engelse ploeg geen grote stoet “wives and girlfriends” meeneemt naar Brazilië. Zijn vrouw Alex, een fotomodel want voetballers trouwen nu eenmaal niet met schoonmaaksters, wil zich aan die wens onttrekken. “Als Engeland ver komt dan reis ik zeker af”, zegt ze. Mooi, die komt dus niet.

Louis van Gaal monitort slaap

En Nederland? Van bondscoach Louis van Gaal is bekend dat hij een control freak is, die zoveel mogelijk het toeval wil uitsluiten. In de zomer van 2012 kondigde hij aan de slaap van spelers bij te gaan houden. “Daar heb je een website voor, daar kunnen de spelers inloggen. Zo ver moet je gaan. Alleen moet je de spelers overtuigen dat het geen controlemiddel is, maar dat het iets is voor hunzelf. Dat ze beter gaan herstellen van al hun inspanningen”, aldus Van Gaal. De coach kennende geeft hij zijn spelers een lijstje met standjes mee om `s nachts te oefenen.