Bondscoach Louis van Gaal maakt op vrijdag 2 mei bekend welke spelers mee mogen naar het trainingskamp in Portugal. Van 20 tot 27 mei zullen er twaalf trainingen worden afgewerkt in Lagos.

Jeugdspelers misschien welkom bij training Oranje

In april wordt de Nederlandse Eredivisie afgerond. De internationals die nog in de vaderlandse competitie spelen, zijn welkom op het trainingskamp in Hoenderloo. Aldaar zullen van 7 tot 17 mei 14 trainingen worden georganiseerd. Teammanager Hans Jorritsma oppert dat de groep kan worden aangevuld met jeugdspelers. “Om zo goed mogelijk te kunnen trainen roept hij wellicht ook spelers van Jong Oranje op. Die verblijven dan in Doorwerth voor de duels met Schotland en Luxemburg”, verklaart Jorritsma. Tijdens de stage in Hoenderloo kunnen internationals instromen die in de Duitse en Engelse competitie spelen. Ook zij hebben dan geen clubverplichtingen meer.

Oranje oefent tegen Ecuador, Ghana en Wales

Van half mei tot begin juni worden oefeninterlands gespeeld tegen Ecuador, Ghana en Wales. Op donderdag 5 juni stappen Van Gaal en zijn mannen in het vliegtuig richting Rio de Janeiro. Dan volgen er acht dagen tot de eerste wedstrijd tegen titelverdediger Spanje. Oranje kan zich op die pittige opening voorbereiden op het complex van de Braziliaanse club Flamingo.

Kevin Strootman absent

Kevin Strootman, middenvelder bij AS Roma, is sowieso absent bij de trainingen en op het WK. Hij scheurde in maart zijn kruisband en moet maandenlang revalideren. Van Gaal acht Strootman een belangrijke pion bij Oranje. De voormalige PSV-er zorgt voor balans op het middenveld.

Het programma van Oranje

2 mei: bekendmaking selectie trainingsstage

7 – 17 mei: Hoenderloo (14 trainingen)

17 mei: Nederland-Ecuador (Amsterdam)

20 – 27 mei: trainingskamp Lagos, Portugal (12 trainingen)

28 – 31 mei: trainingskamp Rotterdam

31 mei: Nederland-Ghana (Rotterdam)

1 – 4 juni: trainingskamp Santpoort (4 trainingen bij AZ)

2 juni: deadline definitieve WK-selectie

4 juni: Nederland-Wales (Amsterdam)